Festival Prix Bohemia Radio ocení Veselého, Spáleného a Preisse

01.10.2016 20:17

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio ocení hned tři rozhlasové legendy. Do Síně slávy uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého a skladatele a textaře Jana Spáleného. Cenu Thálie převezme herec Viktor Preiss. Festival se koná v Olomouci od 3. do 5. října.

Festival Prix Bohemia Radio ocení Veselého, Spáleného a Preisse
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Síň slávy i Cena Thálie jsou už neodmyslitelnou součástí festivalu. Jsem moc rád, že se dostává pocty osobnostem, které se velkou měrou zasloužili o to, že je Český rozhlas uznávaným médiem. Festival Prix Bohemia Radio vstupuje do zcela nové éry své existence. Po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze se přesouvá do Olomouce, do města, které nabízí nové prostory, nové možnosti a v neposlední řadě i zcela novou atmosféru a rozměr akce,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na závěrečném večeru Prix Bohemia Radio v Arcibiskupském paláci v Olomouci převezmou ocenění tři významné osobnosti, které spojily svou profesní kariéru s rozhlasem. Do rozhlasové Síně slávy uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého a skladatele a textaře Jana Spáleného, jehož jméno je rovněž úzce spjato s Českým rozhlasem. Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře pak převezme herec Viktor Preiss za roli Václava Talicha ve hře "Má protentokrát obsazená vlast". Ocenění získají také autoři tří děl v hlavních soutěžních kategoriích festivalu - Dokument a Drama.

Jedním z vrcholů programu bude seminář investigativní žurnalistiky

V pondělí 3. října je pro odbornou veřejnost připravena konference na téma „Tvorba pro děti“, které se zúčastní hosté z České republiky, ale i ze zahraničí. Úterý 4. října nabídne pro odbornou veřejnost poslech v kategorii Drama, seminář investigativní žurnalistiky s hosty Jankem Kroupou, Janou Klímovou, Tomem Nicholsonem, Markem Vagovičem, středa finále kategorie Dokument.

„Snažili jsme se udělat program atraktivním nejen pro rozhlasové profesionály, ale i pro širokou veřejnost. Proto vedle tradičních klání ve dvou kategoriích proběhne i celá řada doprovodných akcí, cílených na kompletní věkové spektrum obyvatel Olomouce. A musím říci, že většina našich aktivit by byla těžko realizovatelná bez úzké spolupráce s Univerzitou Palackého a statutárním městem Olomouc,“ doplňuje ředitel festivalu Josef Podstata.

Hlavní festivalové kategorie slibují drama

Do finále v kategorii Drama postoupila tato díla: Eva Blechová: Pro patria mori, Gabriela Preissová: Její pastorkyňa, Marek Epstein: Pescho, Pavel Molek: Má protentokrát obsazená vlast, Petr Pýcha: Benzína Dehtov, Eva Blechová: Audies. Až po uši a Ferenczová Zuza: Problém (Vyskočit z kůže).

V nominaci poroty Dokument: Dan Moravec: Čechy Čechům, Dominik Mačas: Dobyvatel ztracené krásy  (z cyklu Dobrá vůle), Jan Hanák: Diptych, Tereza Reková: V zajetí filmu  (z cyklu Dobrá vůle), Radim Nejedlý: 7200 a Ľubomír Smatana: 365 mrtvých jako dní v roce.

Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech města Olomouc. Hned v pondělí 3. října od 15.00 hodin veřejnou besedu s herečkou Hanou Maciuchovou ve Velkém studiu regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc a od 20.00 hodin pak veřejnou akci s volným vstupem Radio Wave Live Session v prostorách Jazz Tibet Clubu. 

V úterý 4. října pozve Ušoun Rušoun všechny malé i velké děti na Dopoledne s Rádiem Junior v Pevnosti poznání a den zakončí divadelní představení Vykřičené domy v Moravském divadle Olomouc. Vstupenky v ceně 50 Kč je možné zakoupit on-line nebo na  pokladně divadla.  

Po celou dobu festivalu bude Český rozhlas o dění informovat posluchače v rámci běžného vysílání celoplošných a regionálních stanic, ale i speciálních pořadů vysílaných přímo z centra dění – mobilního studia R-Stream na Horním náměstí. Představí se také vydavatelství Radioservis s pestrým výběrem audioformátů na CD.

Více informací o festivalu, program, fotografie a videa naleznete na webu prixbohemiaradio.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…