Film Osmy z produkce ČT získal nejprestižnější evropskou televizní cenu!

27.10.2014 13:26

Černá komedie z období tuhé normalizace zaujala porotce Prix Europa 2014 nejvíce ze všech nominovaných pořadů, takže jí na dnešním (24. 10. 2014) slavnostním ceremoniálu v Berlíně udělili nejvyšší ocenění v kategorii TV Fiction. Film Osmy natočil v brněnském studiu České televize režisér Jiří Strach.

Film Osmy z produkce ČT získal nejprestižnější evropskou televizní cenu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Scenárista Marek Epstein děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století. Socialistický úředník Richard v opilosti a spíše omylem podepíše Chartu 77 a od té chvíle se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. Jeden jediný den, o kterém film vypráví, se mění doslova v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace.

Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, šokující sdělení nezletilého syna a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který byl na něj nasazen. Prostě den blbec, ve kterém hlavní postava příběhu může buď přijít naprosto o vše, nebo naopak díky kterému může konečně najít sám sebe!

Na filmu se podílela řada významných českých filmových tvůrců a je doslova naplněn výjimečnými hereckými výkony hlavních hrdinů v podání Ivana Trojana, Zuzany Stivínové, Josefa Dvořáka, Tomáše Töpfera a dalších.

Cenu v Berlíně převzal ředitel brněnského studia ČT Jan Souček, který úspěch filmu komentoval z pohledu festivalového hosta: „Konkurence televizních filmu byla letos v Berlíně mimořádně silná. O to cennější je tohle prestižní celoevropské ocenění, když jsem měl možnost vidět velmi kvalitní soutěžní snímky, které produkovaly třeba německá ARD nebo britská BBC. A taky je velmi příjemné poslouchat vtipy špičkových evropských režiséru, producentů a scenáristů na téma, že by měla být od příštího ročníku účast Čechů zakázaná, protože se jim nedá konkurovat!“

Snímek už letos získal několik festivalových ocenění. Na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Zuzana Stivínová a cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tady zvítězil Ivan Trojan. Na novoměstské přehlídce film vyhrál i v kategorii Nejlepší televizní komedie a dostal cenu Zlatý prim. „Máme samozřejmě velkou radost. Hlavně z toho, že tato cena bezpochyby dokazuje, že český televizní film dokáže směle konkurovat největším televizním produkcím na světě,“ říká kreativní producent ČT David Ziegelbauer.

Česká televize film Osmy uvede v neděli 14. 12. 2014 od 20 hodin na programu ČT1.

Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a on-line pořadů s dlouholetou tradicí. Akce se koná pravidelně od roku 1987. Každoročně se o jednu ze třinácti sošek býka ucházejí největší produkce. Do letošních nominací bylo z více než 650 přihlášených vybráno 210 pořadů z 35 zemí. Pořady České televize jsou do soutěže nominovány téměř v každém ročníku. Prestižní nominaci proměnil v roce 2008 dokumentární film René.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…