Filoktétés Jana Klusáka se představí v Národním divadle

22.05.2015 12:45

Novou operu skladatele Jana Klusáka na motivy antického příběhu o Filoktétovi uvede v rámci 70. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Národní divadlo. Projekt realizovaný v koprodukci s Národním divadlem moravskoslezským se v Praze představí v sobotu 23. května 2015.

Filoktétés Jana Klusáka se představí v Národním divadle
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Pro námět své nejnovější opery sáhl Jan Klusák do antické mytologie. Účastníka řecké výpravy proti Tróji Filoktéta nejprve kvůli jeho nehojící se a zapáchající ráně Řekové v čele s Odysseem odvrhnou a vysadí na pustém ostrově. Posléze však zjistí, že se bez něj neobejdou, a navštíví ho, aby od něj tentokrát vylákali jeho luk, bez něhož podle věštby není možné Tróju porazit. „Ke zkomponování díla mě vedla osobní i nadčasová inspirace. Izolaci, samotu, odmítnutí od vlastních lidí, to zažil leckdo jak u nás, tak i jinde ve světě. Je to téma, jak snášet bolest a vyvrženost,“ říká o námětu skladatel Jan Klusák.

„Jan Klusák je vůdčí osobností české Nové hudby a provedení jeho nového díla Filoktétés je zpřítomněním nové české opery. Ale také skladatele samotného, protože Filoktétés, to je Jan Klusák,“ říká umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň.

Národní divadlo uvedlo v roce 2002 v rámci jednoho večera jeho operyZpráva pro Akademii / Bertram a Mescalinda na scéně Divadla Kolowrat s celkem šestnácti reprízami. V historické budově Národního divadla zazní Klusákova opera poprvé. Operu s Orchestrem Národního divadla moravskoslezského hudebně nastudoval dirigent Marko Ivanović. V hlavní roli Filoktéta se představí Jakub Tolaš.

Jan Klusák (narozen 1934) je jedním z nejvýznamnějších českých skladatelů současnosti s bohatou orchestrální, komorní, sborovou, filmovou, televizní, ale i baletní a operní tvorbou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…