Finanční správa a ČOI dementují článek Deníku

01.02.2017 21:45

Finanční správa se ostře ohrazuje proti tvrzením, uvedeným v článku, že pokud podnikatel zavede speciální desetikorunový poplatek za vystavení účtenky, je to v pořádku.

Finanční správa a ČOI dementují článek Deníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Čtenář tak může nabýt dojmu, že vybírání poplatku za vystavení účtenky je v souladu se zákonem. Tak tomu ale rozhodně není. Vystavení účtenky je zákonnou povinností podnikatele a zákon o evidenci tržeb neumožňuje, aby bylo vydání účtenky zákazníkovi podmíněno zaplacením jakéhokoli poplatku. Žádné „dobrozdání“ v tomto směru ze strany Finanční správy ani ze strany Ministerstva financí nikdy nikomu nebylo vydáno.

Dle zákona o evidenci tržeb je poplatník povinen nejpozději při uskutečnění evidované tržby zaslat datovou zprávou údaje o této evidované tržbě správci daně a vystavit účtenku zákazníkovi. Splnění této zákonem stanovené povinnosti nelze podmiňovat zaplacením samostatného poplatku či poskytnutím jakéhokoli jiného protiplnění ze strany zákazníka. V případě, kdy poplatník poruší povinnost vystavit (bezplatně) účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, dopouští se správního deliktu, za který může být uložena pokuta až do 500 000 Kč.

Navýšení ceny zboží či služeb poskytovaných zákazníkům tak, aby dosažený příjem poplatníka pokryl náklady spojené s provozováním dané činnosti, je samo o sobě přípustné. V takovém případě celá tato částka představující cenu zboží či služby, do níž byly náklady promítnuty, podléhá evidenci tržeb a je uvedena na účtence.

V popisovaném případě se nejedná ani o informování spotřebitele o ceně nabízeného zboží nebo služby ve smyslu zákona o cenách. Prodávající žádné plnění spotřebiteli „v hodnotě 10,- Kč“ neposkytuje, přihlášení do systému EET není prodávaným zbožím. Odeslání účtenky do EET je plnění zákonné povinnosti prodávajícího. Na této skutečnosti nemění nic ani fakt, že je zákazník o účtování příplatku v případě útraty nepřesahující 99,- Kč informován předem.

Ani Česká obchodní inspekce nepotvrdila podnikateli, že by takové jednání bylo v pořádku. Stále platí vyjádření ČOI, že „provozovatel nemůže zpoplatnit svou zákonnou povinnost“. Veškeré náklady je potřeba promítnout do konečné ceny zboží či služeb.

Pozn.: K informacím v článku Česká obchodní inspekce doplňuje, že zmiňovaný podnikatel se na ČOI obrátil pouze s dotazem (podle zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím), aby Česká obchodní inspekce zaslala podnikateli právní analýzu (či jinak pojmenovaný text), na jehož základě se mluvčí Jiří Fröhlich vyjádřil do médií, že „podnikatel nemůže zpoplatnit svoji povinnost“. Česká obchodní inspekce zaslala podnikateli pouze rozhodnutí ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím a nijak se nevyjadřovala ke kroku podnikatele „zpoplatnit“ účtenky, natož aby podnikateli vyslovila souhlas s takovým jednáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…