GIBS: V žádném případě jsme se nedopustili a nedopouštíme žádného nezákonného jednání

18.12.2014 17:54

Generální inspekce bezpečnostních sborů čelí v poslední době mediálním atakům souvisejících se sledovacím softwarem ve služebních mobilních telefonech činěným formou zveřejňování nepravdivých a zavádějících informací.

GIBS: V žádném případě jsme se nedopustili a nedopouštíme žádného nezákonného jednání
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

V této souvislosti je třeba konstatovat, že Generální inspekce bezpečnostních sborů postupuje vždy podle právních předpisů, a to i ve vztahu ke svým příslušníkům a zaměstnancům a stejně tak tomu je i v případě zajišťování ochrany majetku a informací.

Generální inspekce bezpečnostních sborů v rámci své činnosti využívá mobilní datové služby, vybrané na základě veřejné soutěže realizované v roce 2012 a opakovaně v letošním roce. Součástí bezpečnostní strategie, projednané ve všech úrovních řízení v letech 2012 a 2013, je i centrální správa a ochrana hmotného a nehmotného majetku a stejně tak ochrana informací, se kterými příslušníci a zaměstnanci GIBS pracují prostřednictvím mobilních koncových zařízení. Pro ochranu dat v mobilním zařízení a ochranu uživatele datového připojení existují programy typu Mobile Device Management, které byly u GIBS testovány. Testovací provoz probíhá i v současné době, a to za pomoci demonstrační verze vybraného produktu. Mobilní zařízení jsou nakupována průběžně, za účelem obměny morálně nebo fyzicky zastaralých modelů přidělovaných jako pracovní pomůcky příslušníkům a zaměstnancům. Nedochází tedy k žádné účelové výměně mobilních telefonů, ani k výměně SIM karet, jak informují např. Lidové noviny („Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů LN je za výměnou mobilů snaha zamést případ nestandardního sledování zaměstnanců inspekce pod koberec.“). V žádném případě nedochází ani k využívání aplikací typu Key Logger nebo Screenshot.

Generální inspekce bezpečnostních sborů se v žádném případě nedopustila a nedopouští žádného nezákonného jednání, kterým by sledovala příslušníky a zaměstnance a manipulovala s daty z přidělených služebních mobilních telefonů. Nedopouští se ani jiného jednání, kterým by jakkoli porušovala nebo omezovala práva svých příslušníků a zaměstnanců. 

Generální inspekce bezpečnostních sborů pokládá úniky informací z bezpečnostních sborů za závažné bezpečnostní riziko a věnuje jim významnou pozornost. Stejně je tomu i v případě úniků informací z GIBS samotné.

Po obdržení podnětu o nestandardním chování aplikace v mobilním telefonu byla ředitelem GIBS nařízena vnitřní kontrola a zahájeny úkony v trestním řízení. Tato kontrola postupuje nezávisle pod dozorem státního zastupitelství. O nastalé situaci byli informováni členové Stálé komise pro kontrolu GIBS Poslanecké sněmovny ČR.

Cílené úniky informací a zveřejňování nepravdivých zpráv týkajících se zmiňovaných telefonů jsou vedeny snahou o znevěrohodnění Generální inspekce bezpečnostních sborů jako instituce, která koná trestní řízení vůči speciálním subjektům. Současná úmyslná dehonestační kampaň je vedena podle všech indicií profesionálně a zneužívá technickou neznalost některých stávajících, nebo i bývalých příslušníků a zaměstnanců GIBS a zároveň dává prostor pro komentáře osob, které se cítí přímo či nepřímo činností GIBS dotčeny, případně mají pocit nenaplnění osobních ambicí. Tato dehonestační kampaň zjevně nese rysy organizovanosti, přičemž jejím cílem je paralyzovat, znevážit a zpochybnit činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů.

V souvislosti s vyšetřováním případu z důvodu podezření na nezákonnou instalaci softwarové aplikace je prošetřováno i závažné podezření na úmyslné zveřejňování nepravdivých informací. Generální inspekce bezpečnostních sborů učiní v této souvislosti veškeré nezbytné právní kroky, které umožňuje právní řád České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…