Hledej kešky s Českým rozhlasem

01.10.2014 7:30

V posledních letech se v mnoha zemích na světě hodně mluví o hře zvané Geocaching. Je to turistická hra, jejímž úkolem je za pomoci zařízení s GPS najít schovaný poklad, tedy tak zvanou „keš“ nebo „kešku“, jak se jí česky neformálně říká.

Hledej kešky s Českým rozhlasem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Kešky“ mají podobu různě velkých schránek, které obsahují tzv. logbook – sešit nebo při malé velikosti schránky třeba jen pruh papíru, na který záznam o nálezu zapíšete a dále podle velikosti tužku, drobné předměty na výměnu apod. Údaje o její poloze a nápovědu, jak skrýš najít, zjistíte po přihlášení na mezinárodní stránky hry geocaching.com. Tam také později vystavujete na odiv ostatním hráčům své úspěchy.

Cílem hledání není ani tak co nejvyšší počet pokladů, které „vykopete“ neboli tak zvaně „odlovíte“, ale návštěva zajímavých míst, u kterých jsou kešky umístěny. K takovým zajímavým místům by vás chtěl dovést i Český rozhlas. Proto jsme pro vás připravili velkou rozhlasovou putovní sérii „kešek“, umístěných na místech, která jsou pro rozhlas a jeho vysílání důležitá a se kterými je rozhlas nějakým způsobem spjat (budovy, historická místa, vysílače apod.).

K tomu, abyste si informace o „keškách“ mohli přečíst, případně údaje načíst do svých GPS přístrojů (stačí i mobilní telefon, který má GPS), se musíte zaregistrovat na oficiálních stránkách hry Geocaching. Je to jednoduchý úkon (samozřejmě zadarmo), který vás k ničemu nezavazuje. Pokud byste tápali, můžete si všechny informace o hře a jejích pravidlech prostudovat na českých stránkách Geocachingu.

Naše hra Hledej kešky s Českým rozhlasem se bude postupně rozšiřovat o nové a nové kešky po celém území České republiky a doufejme i v zahraničí. Začít však můžete již dnes.

Keš číslo 1:

První místo, na které bychom vás chtěli zavést, je historická budova Českého rozhlasu (dříve Československého) na Vinohradské ulici 12 v Praze 2. Keš se jmenuje Radiojournal. Základní údaje o ní si můžete přečíst i bez přihlášení zde, kompletní údaje včetně souřadnic až po přihlášení na geocaching.com.

Hledání jejího umístění je provázeno malou hádankou. Jedná se totiž o tzv. multicache. To znamená, že na souřadnicích, udaných v záhlaví listingu, nenaleznete rovnou skrýš s keškou, ale indicie, které vám pomohou vyluštit konečné souřadnice.

Keš číslo 2:

Pokud chcete začít něčím jednodušším, zkuste najít keš s názvem Karlínský Národní dům, která vás dovede do sídla regionálního vysílání Českého rozhlasu pro Prahu a Středočeský kraj. Informace o keši najdete zde. Kompletní verze bude vidět až po přihlášení na geocaching.com.

Keš číslo 3:

Pro odlov této kešky s názvem Zámek v Přerově nad Labem si musíte udělat výlet do krásného místa nedaleko Prahy. V Přerově nad Labem naleznete renesanční zámeček, který byl dlouhé roky sídlem rozhlasových archívů. V listingu keše, který uvidíte po přihlášení na geocaching.com, si můžete přečíst celou jeho historii. Běžně je zámek nepřístupný, navštívit jej bude možno 13. září 2014, kdy se v rámci akce Dny evropského dědictví jeho brána na tento jeden den otevře.

Výletu do Přerova nad Labem určitě nebudete litovat. Odlov keše je možno spojit s návštěvou nedalekého skanzenu, kde naleznete ukázky lidových staveb Polabí a mnoho dalších zajímavých exponátů.

Keš číslo 4:

Rozhlasovému vysílání je letos 91 let. Tuto skutečnost si můžete připomenout odlovením keše Začátky rozhlasu. Keš je ve Kbelích, u památníku prvního rozhlasového vysílání. V listingu této keše s číslem GC4G0RG si na webu www.geocaching.com po přihlášení můžete přečíst o rozhlasových začátcích i současnosti.

Dozvíte se i kdo byl autorem památníku, který zde začátky rozhlasu připomíná a další informace.

Hledání keší je krásná zábava pro celou rodinu. Vypravte se s námi po stopách rozhlasového vysílání v České republice. Sledujte tyto webové stránky, keše budou přibývat!

Dotazy ke hře můžete posílat na adresu hledejkesky@rozhlas.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…