Hradozámecká noc pošesté: památky slibují renesanci i novověk, koncerty i ohňové show

25.08.2015 13:40

Přes osmdesát památek z celé republiky se zapojí do letošního šestého ročníku Hradozámecké noci. Jejím centrem se stane státní zámek Kratochvíle, který na sobotní noc 29. srpna připravuje přitažlivý program naplněný renesancí. Grabštejn bude lákat na stavební dějiny i renesanční chutě, Kynžvart na noblesu Vídeňského kongresu. Také další památky chystají na nejslavnější událost sezony programy naplněné letní romantikou a příjemnými zážitky.

Hradozámecká noc pošesté: památky slibují renesanci i novověk, koncerty i ohňové show
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

„Smyslem Hradozámecké noci je nabídnout návštěvníkům něco speciálního. I na památkách, které dobře znají, mohou totiž díky romantické atmosféře letní noci a zajímavým programům prožít nevšední chvíle. Oslavou na samém konci prázdnin chtějí také správci hradů a zámků poděkovat věrným návštěvníkům za přízeň a symbolicky zakončit úspěšné léto,“ vysvětluje generální ředitelka Naďa Goryczková.

Státní zámek Kratochvíle, letošní hlavní sídlo projektu Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura, se o Hradozámecké noci vrátí do doby svého vzniku a největší slávy a sobotní večer i brzké hodiny nedělní naplní renesancí. Návštěvníky jimi budou provázet andělé, kteří se postarají, aby žádná z krás a zážitků kouzelné noci nezůstala nepovšimnuta.

Ohňová show na zámku KratochvíleHlavní program zahájí na Kratochvíli Divadlo T.E.J.P. a jeho loutky s představením Originální výstup slovutného provazochodce Saltimbanga; střídat ho budou renesanční tance a před půlnocí melancholická, jímavá hudba raně barokní Itálie v komponovaném koncertu dvou drnkacích nástrojů a mezzosopránu Markéty Cukrové, nazvaném Ty spíš, duše moje.

Když bude hlavní scéna odpočívat, program se přesune do zámecké zahrady, která se tisícem svící a hudbou promění v nebe na zemi. Mystický zážitek doplní ohňoví mágové Palitchi s velkolepou ohňovou choreografií. Zahradní pavilon Markéta se stane pavilonem vůní; parfém pro stavitele Baltazara, vytvořený speciálně pro Hradozámeckou noc, bude kouzelný večer připomínat ještě řadu dní. Nevšední zážitek pro smysly však poskytne i pohoštění – speciální ovocná aranžmá s květinami.

Kratochvíle bude během Hradozámecké noci přístupná volně, bez průvodce, zato s hudebním doprovodem dobových nástrojů. Vstupní věž opanuje renesanční poezie, kterou během večera několikrát probudí absolventi hereckých škol. A v kostele, otevřeném po celý večer, bude v atmosféře příznivé rozjímání a meditaci – za doprovodu fléten a varhan – představen nově instalovaný oltář Klanění Tří králů.

Kratochvilný program uzavře o půlnoci velkolepý historický ohňostroj Teatrum pyrotechnicum; po jeho skončení se zámek Kratochvíle s návštěvníky bude jen loučit – nokturnem, dozníváním hudby v zámecké zahradě.

Program na zámku Hrubý RohozecTaké na státním hradě Grabštejn bude letošní Hradozámecká noc ve znamení renesance – a velké přestavby. Spolu s dr. Jiřím Mehlem ze Střelic budou mít návštěvníci možnost prožít atmosféru největší stavební proměny, kterou hrad od svého vzniku prošel. A protože láska – i ta k historii – prochází žaludkem, doplní kastelán prohlídky, které začínají po 20. hodině, ochutnávkou renesanční speciality.

Na zámku Hradec nad Moravicí proběhnou zábavné prohlídky zámeckými interiéry s průvodci v historických kostýmech; nachystány jsou také projížďky kočárem. Na své si přijdou milovníci vína při degustaci v zámeckém sklepení a fanoušci stříbrného plátna, pro něž je připraveno promítání filmu Rozmarné léto na fasádu Bílé věže.

Zcela jinou noc chystají v klášteře Kladruby: ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň zde proběhne Hvězdná noc, která začne pozorováním slunce, přecházejícím v pozorování noční oblohy a doplněná komentovanou prohlídkou jedinečného Santiniho kostela Nanebevzetí Panny a přednáškou Lumíra Honzíka Pražský orloj.

Na zámku Kynžvart se Hradozámecká noc ponese v duchu vídeňského koncertu počátku 19. století. Výstava Kongres džentlmenů, přednášky (jedna pro děti, druhá pro všechny) i koncert v zámecké kapli (hudba Ludwiga van Beethovena byla populární právě v době konání kongresu) připomenou Vídeňský kongres, významný politický ale i společenský mezník. Užijí si i děti – při maškarním dovádění s kouzelnými zámeckými bytostmi, soutěžích a koncertu malého kytaristy Marka Brštiaka.

K návštěvě zve také Kunětická horaStátní zámek Březnice naplní hororová atmosféra příběhu o Frankensteinovi díky skupině historického šermu a oživeným prohlídkám, návštěvu státního zámku Bučovice obohatí hudební vystoupení účastníků hudebních kursů. Na státním zámku Duchcov se s návštěvníky bude při karnevalu a hraných prohlídkách bavit i Casanova, zatímco na státním zámku Frýdlant zavoní pravé zámecké koláčky ze zámecké kuchyně – ale až po prohlídce tajemného sklepení. Na státním hradě Hazmburk budou kralovat ohně – ve formě romantického nasvícení, táborových ohňů i ohňové show. Jak se co dělá zjistí návštěvníci od kastelána na státním zámku Horšovský Týn, když se s ním vypraví do zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí. Zavádění elektřiny na zámek ve 20. letech 20. století připomenou kostýmované prohlídky na státním zámku Hrubý Rohozec, jen za svitu loučí uvidí nejhezčí části zámku, sklepení i bohaté občerstvení návštěvníci státního zámku Konopiště. Živý oheň i živá hudba Josefa Gušlbauera doplní po rytířském turnaji a dětské prohlídce hradu povídání o státním hradu Landštejn. Seznámení s postavami z obrazů čeká během Hradozámecké noci návštěvníky státního zámku Lysice. Pod pokličku příprav na otevření domácího divadla Waldsteinů hrou Milenec a sok v jedné osobě v roce 1789 nahlédnou lidé na státním zámku Litomyšl. O dvě století zpět se ocitne o Hradozámecké noci státní zámek Mnichovo Hradiště, kde se v empírových a biedermeierovských kostýmech představí Napoleonův generál, baron František Koller. Na zámku Ploskovice se Hradozámecká noc ponese v duchu první republiky a vyšetřování zmizení mladé dívky. Prohlídky s příběhem naplní státní hrad Rabí i zámecké sklepení a hrobku státního zámku Rájec nad Svitavou. Sázavský klášter zve před Hradozámeckou nocí na archeoden, během něhož si návštěvníci vyzkouší každodenní práci předků i archeologů. Večer tam duše návštěvníků oblaží mystický koncert na didgeridoo a obří gongy. Noční prohlídky „po anglicku“, tedy bez průvodce jako na památkách v Británii, pořádá státní zámek Slatiňany, koncert starých mistrů proběhne v hradní kapli státního hradu Šternberk. A co se děje na hradě bez pána, uvidí na vlastní oči návštěvníci státního hradu Švihov při speciálních prohlídkách Půtův návrat.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče Národní památkový ústav spravuje více než sto nemovitých památek – hrady a zámky, významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) i technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), z nichž většina je přístupná veřejnosti. Pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o historické zahrady a parky, typické součásti zámeckých i hradních areálů.

Seznam památek  zapojených do Hradozámecké noci (podle krajů)

Praha

Chvalský zámek
Valdštejnský palác
Zahrady pod Pražským hradem

Středočeský kraj

zámek Březnice
hrad Český Šternberk
zámek Dobříš
zámek Hořovice
hrad Karlštejn
zámek Konopiště
hrad Krakovec
hrad Křivoklát
zámek Loučeň
zámek Mnichovo Hradiště
zámek Mníšek pod Brdy
zámek Nelahozeves
zámek Radíč
zámek Radim
klášter Sázava
hrad Točník
zámek Zruč nad Sázavou
zámek Žleby

Jihočeský kraj

zámek Červená Lhota
zámek Dačice
zámek Kratochvíle
hrad Landštejn
hrad Nové Hrady
hrad Rožmberk
klášter Zlatá Koruna

Plzeňský kraj

hrad a zámek Horšovský Týn
klášter Kladruby
hrad Rabí
hrad Švihov
Tachovský zámek

Karlovarský kraj

zámek Kynžvart
hrad Loket

Ústecký kraj

zámek Benešov nad Ploučnicí
zámek Červený Hrádek u Jirkova
zámek Duchcov
hrad Hazmburk
zámek Krásný Dvůr
zámek Libochovice
zámek Ploskovice
zámek Velké Březno
zámek Vrbičany

Liberecký kraj

zámek Frýdlant
hrad Grabštejn
zámek Hrubý Rohozec
hrad Valdštejn

Královéhradecký kraj

zámek Častolovice
zámek Humprecht
zámek Karlova Koruna
zámek Opočno
hrad a zámek Staré Hrady

Pardubický kraj

zámek Choltice
hrad Kunětická hora
zámek Litomyšl
Nový zámek u Lanškrouna
zámek Slatiňany

Kraj Vysočina

zámek Náměšť nad Oslavou
hrad Orlík nad Humpolcem
hrad Roštejn
zámek Světlá nad Sázavou
kostel sv. Víta v Zahrádce

Jihomoravský kraj

zámek Bučovice
Brno – Jurkovičova vila
Brno – Vila Löw-Beer
Brno – vila Stiassni
Brno – vila Tugendhat
zámek Lysice
zámek Rájec
zámek Rosice

Olomoucký kraj

zámek Plumlov
hrad Šternberk
zámek Velké Losiny
Zlínský kraj
hrad Cimburk u Koryčan
zámek Vizovice

Moravskoslezský kraj

zámek Bruntál
zámek Hradec nad Moravicí zámek Kunín
zámek Paskov
hrad Sovinec

Další informace o programu na zapojených památkách najdete na stránkách www.hradozameckanoc.cz/

Hradozámecká noc na Kratochvíli 2015 – program

20.30 slavnostní přivítání

21.00 SALTIMBANGO (Divadlo T.E.J.P. a jeho loutky)

21.30 hudba v zahradě

21.45 UKÁZKA TANCŮ RENESANCE (škola tance – Mgr. Miroslav Smaha)

22.05 hudba v zahradě

22.20 Palitchi (ohňová choreografie)

22.40 VÝUKA TANCŮ RENESANCE (škola tance – Mgr. Miroslav Smaha)

od 21.00 do 23.00 průběžně KOUZELNÁ KRATOCHVÍLE: animace zámku, animace zahrady, otevření kostela Narození Panny Marie, představení nově instalovaného oltáře Klanění Tří králů, hudební doprovod na varhany a vystoupení flétnového souboru ZUŠ Vodňany

23.00 TY SPÍŠ, DUŠE MOJE – Markéta Cukrová (mezzosoprán), Kateřina Ghannudi (harfa), Jan Krejča (loutna, theorba)

24.00 ohňostroj (Teatrum pyrotechnicum Český Krumlov)

24.00 - 1.00 nocturno (doznívání renesanční hudby v zahradě)

Po celý večer volné promítání dokumentárních fotografií zachycujících proces restaurátorské obnovy areálu zámku Kratochvíle.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…