Inflace v prosinci výrazně pod prognózou ČNB

14.01.2016 9:12

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v prosinci 2015

Inflace v prosinci výrazně pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2015 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v prosinci meziročně nezměnily. Inflace se tak stále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v prosinci o 0,7 procentního bodu pod prognózou ČNB. Na této výrazné odchylce se dominantně podílely ceny potravin, které v průběhu čtvrtého čtvrtletí loňského roku obnovily svůj meziroční pokles, zatímco ČNB očekávala jejich zrychlující růst. Ve stejném směru – avšak ve znatelně menší míře – působil hlubší než prognózovaný meziroční pokles cen pohonných hmot a regulovaných cen. Vývoj cen pohonných hmot přitom odráží prognózou nepředpokládaný další propad cen ropy na světových trzích. Opačný vliv na odchylku od prognózy měla mírně vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez pohonných hmot, která v prosinci oproti předchozím měsícům lehce vzrostla. Na tento ukazatel jádrové inflace v závěru loňského roku nadále působil růst domácí ekonomiky a mezd, stejně jako oslabení koruny vůči dolaru. Tyto vlivy však byly z velké části vyvažovány pokračujícím poklesem zahraničních výrobních cen. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data potvrzují nízkoinflační vývoj české ekonomiky v uplynulém roce, který navíc přetrvává déle, než bylo očekáváno. Průměrná míra inflace za rok 2015 dosáhla 0,3 %, a byla tak nejnižší od roku 2003. Podle stávající prognózy ČNB se ale bude celková meziroční inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne dvouprocentního cíle, který v roce 2017 mírně překročí. V tom se bude odrážet odeznívání protiinflačního působení dovozních cen, které aktuálně klesají vlivem propadu výrobních cen v eurozóně i světových cen komodit. Ve druhé polovině letošního roku budou dovozní ceny působit již lehce proinflačně. Rostoucí domácí ekonomika bude zejména prostřednictvím zrychlujících mezd a cen dalších vstupů přispívat ke zvyšování nákladů a návazně i spotřebitelských cen na celém predikčním horizontu.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…