Inspektoři ČIŽP a celníci odhalili pašování tygřích špičáků, mastí s medvědí žlučí i s rohy antilopy

14.03.2016 12:26

V rámci operace Tygří oko bylo na pražském letišti zkontrolováno přes sedm tisíc zavazadel.

Inspektoři ČIŽP a celníci odhalili pašování tygřích špičáků, mastí s medvědí žlučí i s rohy antilopy
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

V součinnosti České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a Celní správy probíhala od poloviny ledna do března na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni kontrolní akce nazvaná operace Tygří oko. Cílem byly komplexní kontroly pasažérů na letech Praha-Vietnam-Praha se zaměřením na pašování komodit typu slonovina, nosorožčí rohy, tygří kosti atd. Pomocí rentgenu bylo zkontrolováno téměř 7400 zavazadel, u cca 2300 z nich byla provedena fyzická kontrola obsahu. Ve 44 případech došlo k zadržení exemplářů CITES nebo předmětů s podezřením na obsah výtažků z ohrožených druhů zvířat a rostlin.

„Jednalo se o různé prostředky tradiční medicíny – masti s obsahem medvědí žluči, rohů antilopy sajgy, pižma z jelínka kabara apod. Nalezeny byly i různé zuby zvířat (tygří špičák), medicína s krajtím tukem, léčiva s obsahem chráněných rostlin. Mezi podezřelými předměty byly také různé vývary a bujóny, které pravděpodobně obsahují chráněné živočišné druhy. Tyto tekutiny byly předány ke genetické analýze. Při akci byly zjištěny i jiné nezákonné aktivity např. vývoz marihuany,“ popsala výsledky operace Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES (ČIŽP).

„Nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti je v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy, kde jsou tyto komodity ceněny daleko více než v Evropě. Kontroly probíhaly každodenně včetně víkendů. Jednalo se o zcela ojedinělou akci, která byla cílena na období, kdy do domovské země cestuje zvýšený počet osob vietnamské národnosti. Cílem operace bylo zachycení nelegálně vyváženého zboží pocházejícího z chráněných druhů (především druhů z přílohy CITES I), zjištění využívaných metod úkrytů, odhalení zapojených osob, hot-linek a využívaných tras,“ popsal akci Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

V posledních letech se v České republice výrazně zvyšuje zapojení občanů vietnamské národnosti a členů vietnamské komunity do obchodu s ohroženými druhy živočichů (wildlife crime). „Podle našich statistik tvořily v roce 2015 tyto osoby 50 % z celkového počtu lidí, kteří byli chyceni při nelegálním dovozu, vývozu či obchodu s druhy chráněnými úmluvou CITES (v roce 2014 to bylo 36 %),“ upozornila Říhová.

K opakovaným záchytům slonoviny, nosorožčích rohů a tygřích kostí na letišti Václava Havla došlo už v minulosti, a to právě na linkách z Prahy do Vietnamu. Jednalo se například o tygří kostry ukryté v reprobednách, nosorožčí rohy v cívkách drátu apod. Existují také informace o zpracovávání tygřích těl, která jsou v ČR vařena za účelem získání kostí a vývaru. Celkový objem takového obchodu je pravděpodobně výrazně větší, než je počet záchytů, neboť většina zásilek odhalení zatím uniká. 

„Co se týká nosorožčích rohů, Česká republika je v současné době považována za jednu ze čtyř zemí na světě, jež mají největší problém s jejich nelegálním obchodem (spolu s Jihoafrickou republikou, Mosambikem a Vietnamem). Tento obchod byl postupně rozkrýván v letech 2011–2014 v rámci úspěšných operací Rhino a Osseus, na nichž se podílela Celní správa, Česká inspekce životního prostředí a Policie ČR,“ řekla Říhová.

V důsledku výše uvedených informací uzavřela v listopadu 2015 Česká republika mezivládní dohodu (Memorandum of Understanding) s Vietnamem, v níž se zavázala k intenzivnějším kontrolám v této oblasti a ke spolupráci. Plánovaná operace efektivním způsobem naplnila nejen zákonné povinnosti zúčastněných složek, ale i závazky plynoucí z mezinárodní situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…