JE Temelín: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku

06.05.2021 11:48

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Po necelých čtyřech dnech skončilo dnes ráno zavážení paliva. Plánovaná odstávka prvního bloku je v závěrečné třetině a energetici aktuálně připravují zpětnou montáž reaktoru.

JE Temelín: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Zavážení probíhalo pod vodou a dálkově ovládaný stroj umísťoval palivové soubory na přesně stanovené pozice, které zajistí rovnoměrný vývin tepla a omezí vliv neutronů na nádobu reaktoru. Čtvrtinu aktivní zóny reaktoru tvoří nové soubory, naopak nejstarší budou v reaktoru pracovat už čtvrtým rokem.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. „Jeho maximální rychlost dosahovala necelých 30 centimetrů za vteřinu. V průběhu zavážení se ale liší. Například vlastní palivový soubor zařízení na pozici v reaktoru zasouvá rychlostí tři centimetry za vteřinu,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. 

Pohyb každého palivového souboru sleduje obsluha stroje pomocí speciální kamery. Další kamera přenáší manipulace s palivem například i do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Bezpečnostní kontroly provádí i český jaderný dozor.

Aktuálně jsou v provozu pět z šesti komerčních jaderných bloků v České republice. První temelínský výrobní blok je z důvodu plánované výměny paliva odstaven od 26. března. (více ZDE)

Další výměna paliva, tentokrát druhého bloku, čeká Temelín ještě v průběhu letošních letních prázdnin. „Nejbližší je plánovaná odstávka třetího dukovanského bloku, na kterou naváže temelínská dvojka. Snažíme se využívat ročních období s nižšími cenami a spotřebou elektřiny a současně vzájemně koordinujeme naše aktivity a kapacity dodavatelů,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek. 

V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 14 tisíc činností včetně 73 investičních akcí. Na elektrárně se navíc pohybuje až pět stovek nových zaměstnanců dodavatelských firem. Proto energetici na začátku odstávky ještě zpřísnili proticovidová opaření. Ve svém testovacím centruj jsou připraveni udělat denně až tisíc testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…