Jan Hřebejk začal pro ČT natáčet detektivní minisérii Případ pro exorcistu

25.01.2014 18:56

Tento týden padla první klapka k novému televiznímu projektu Případ pro exorcistu. Třídílná detektivní minisérie v režii Jana Hřebejka přivede na obrazovku dvojici vyšetřovatelů, a to majorku Výrovou v podání Kláry Melíškové a inspektora Mráze, kterého ztvární Stanislav Majer. Autorem námětu je podle vlastní stejnojmenné knihy Michal Sýkora.

Jan Hřebejk začal pro ČT natáčet detektivní minisérii Případ pro exorcistu
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Případ pro exorcistu vypráví příběh o knězi Karasovi (Jan Budař), který se zamiluje do mladé učitelky Veroniky (Táňa Hlostová). Jeho životní plány a touhu opustit kněžský stav a oženit se však ukončí vražda jeho milované. Veroniku najdou uškrcenou přímo na oltáři v kostele. Vrah, nebo vrazi, ji mučili, znásilnili a na její tělo vypálili satanské znamení,“ přibližuje premisu projektu kreativní producent České televize Jan Štern.

Vraždu začne vyšetřovat olomoucká kriminálka pod vedením komisařky Marie Výrové (Klára Melíšková) a jejího kolegy Pavla Mráze (Stanislav Majer). Oba se během vyšetřování budou muset potýkat s nevhodnými zásahy ze strany svého nadřízeného vrchního komisaře Vitouše (Miroslav Krobot), který je vůči církvi a církevním dogmatům silně předpojatý. Prosazuje, že vrahem Veroniky je sám kněz Karas, protože na ní praktikoval exorcismus a pokoušel se z ní vymítat ďábla.

„Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování,“ doplňuje Jan Štern.

V tvůrčím týmu se sehrané duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský sešlo přímo s autorem předlohy Michalem Sýkorou. Pro něj je kniha Případ pro exorcistu jeho detektivní prvotinou, která se setkala s velkým čtenářským ohlasem.

„Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli,“ říká režisér Jan Hřebejk.

Během natáčení, které začalo tento týden v Praze, tvůrci zavítají mimo jiné do pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, do starých kasáren a na patologii v pražském Karlíně nebo do obce Tursko.

Případ pro Exorcistu / režie: Jan Hřebejk / scénář: Michal Sýkora, Petr Jarchovský / kamera: Martin Žiaran / kostýmy: Katarina Bieliková / architekt: Milan Býček / střih: Vladimír Barák / hudba: Aleš Březina

Tiskový útvar České televize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…