Jan Simon končí v čele rozhlasových symfoniků

30.04.2015 13:11

Jan Simon se rozhodl k 30. 6. 2015 odejít z funkce ředitele Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). Rozhodl se více věnovat činnosti koncertního klavíristy a projektům na podporu mladých hudebníků. Řízením rozhlasových symfoniků bude pověřen hudební šéfproducent ČRo Jakub Čížek.

Jan Simon končí v čele rozhlasových symfoniků
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Od roku 2001 jsem působil v Českém rozhlase v manažerských funkcích souvisejících s činností SOČR a to je dostatečně dlouhá doba na to, abych realizoval své představy. Pro orchestr nastal čas jít dál a také já jsem si stanovil další cíle a to, co chci ještě ve svém životě stihnout. Bylo mi ctí v Českém rozhlase pracovat,“ uvedl ředitel SOČR Jan Simon.

Jan Simon se chce s větší intenzitou věnovat koncertní činnosti klavíristy, a to jak na sólových koncertech a recitálech, tak i interpretaci komorní hudby. V případě organizačních aktivit v oblasti hudby a kultury se chce zaměřit na konkrétní projekty, které budou rozvíjet a podporovat mladou nastupující uměleckou generaci. 

„Jan Simon věnoval Českému rozhlasu 14 let, které byly vyplněné prací uměleckou i manažerskou. Děkuji mu za jeho dosavadní úsilí a přeji hodně úspěchů v jeho další činnosti koncertního hudebníka. Těší mě také, že i po odchodu z Českého rozhlas zůstává nadále statutárním sólistou našeho symfonického orchestru,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Jan Simon započal své působení v ČRo v roli výkonného umělce u SOČR natočením klavírního koncertu svého otce Ladislava Simona pod taktovkou Vladimíra Válka v roce 1990. V roce 1994 byl jmenován statutárním sólistou SOČR. V roce 1996 obdržel společně se SOČR a Vladimírem Válkem „Cannes Classical Award“ za svou nahrávku klavírních koncertů Ervína Schulhoffa. V rámci vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis natočil 5 CD alb a několik desítek sólových snímků pro ČRo Vltava. Od roku 2001 do roku 2010 zastával funkci správního ředitele SOČR a následně působil jako intendant a ředitel tohoto tělesa.

„Vedením rozhlasových symfoniků bude pověřen šéfproducent Českého rozhlasu Jakub Čížek, který se v hudební sféře pohybuje od roku 2000. Hlavním úkolem nového vedení SOČR bude vytvoření dlouhodobé koncepce orchestru a příprava jubilejní 90. koncertní sezóny 2016/2017,“ dodal generální ředitel Peter Duhan.

Jakub Čížek šest let působil jako šéfproducent Mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim, necelé dva roky řídil Odbor mechanických práv a audiovize v OSA a v roce 2008 nastoupil do Českého rozhlasu. Zde několik let vedl Mezinárodní oddělení, do jehož agendy spadá i mezinárodní výměna hudebních pořadů v rámci Eurorádia. Dále zastával post ředitele Odboru komunikace a vnějších vztahů a již druhým rokem působí jako šéfproducent hudební tvorby. Vystudoval hudební management na JAMU a je též absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…