Jižní Morava slouží vědcům z VUT jako laboratoř na zkoumání klimatických změn v krajině

15.09.2015 10:48

Jihomoravský kraj je územím nejvíce postiženým změnami klimatu, zvláště působením sucha, v rámci České republiky. Není proto divu, že slouží vědcům z brněnské stavební fakulty VUT jako modelové území, na kterém jsou zkoumány negativní vlivy přívalových dešťů a sucha.

Jižní Morava slouží vědcům z VUT jako laboratoř na zkoumání klimatických změn v krajině
Foto: VUT
Popisek: Stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně

Výsledkem bádání je soubor opatření v krajině, které zmírní následky extrémů vodního režimu – období sucha a výskytu povodní. Rovnováhy by mělo být dosaženo vybudováním vodních nádrží, zasakovacích pásů a průlehů a také změnou využití krajiny mj. výsadbou vinic a sadů na svažitých pozemcích orné půdy vodní erozí nejvíce ohrožených.

V čele výzkumného týmu je prof. Miroslav Dumbrovský z ústavu vodního hospodářství krajiny stavební fakulty. Projekt „Komplexní plánovací, monitorovací, informační a vzdělávací nástroje pro adaptaci území na dopady klimatické změny s hlavním zřetelem na zemědělské a lesnické hospodaření v krajině“, podpořený dotací z Norských fondů, se nachází ve své ústřední fázi. Tým při své práci využívá zázemí nového výzkumného centra stavební fakulty AdMaS.

„Loňské přívalové deště a půdní eroze, vystřídané letošním enormním suchem, jsou velmi srozumitelným důkazem klimatických změn, kterým čelí naše krajina. V nejbližších letech bude nutné investovat do vzájemně provázaných opatření, která budou vyrovnávat extrémy počasí,“ konstatoval prof. Dumbrovský.

Vědci upozorňují na paradox, kdy se na jednu stranu snažíme chovat ekologicky a na rozsáhlých svažitých plochách orné půdy pěstujeme energetické plodiny jako kukuřici či řepku, a na druhou stranu tím ohrožujeme krajinu zvýšeným rizikem eroze či ztrátou vody.

Výstupy projektu představují přínos jak pro zemědělce a lesníky, tak pro úřady k efektivnímu výkonu státní správy v oblasti lesního i vodního hospodářství, zemědělské výroby, ochrany vod, přírody a krajiny. Takto komplexně uchopená problematika adaptace území na změnu klimatu pro území ČR dosud nebyla řešena.

Projekt získal jednoznačnou podporu od klíčových resortů a institucí, které mají gesci za vodní hospodářství, lesní hospodářství a zemědělství i ochranu vod a území. V této souvislosti je třeba také vyslovit poděkování za velmi významnou podporu projektu ze strany vedení stavební fakulty, která byla rozhodující pro úspěšné zahájení a řešení projektu.

Díky projektu vznikne portál www.adaptan.cz, ve kterém bude možné na mapových podkladech získat údaje potřebné k ochraně krajiny. Výzkumný tým věří, že získané poznatky pomohou ke vzniku dotačních titulů financujících adaptační opatření pro zadržení vody v krajině.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…