Kalamita z dubna je už zpracovaná, Správa NP Šumava začala sčítat polomy z počátku tohoto týdne

10.07.2015 10:01

Následky silného větru Niklas, který se na začátku dubna prohnal Šumavou a způsobil vesměs roztroušené vývraty a zlomy po celém území národního parku Šumava, jsou již zpracovány. V lesích Správy Národního parku Šumava se muselo vytěžit nebo odkornit 38 620 m3 vývratů a zlomů, v tomto objemu je zahrnuto i cca 3 500 m3 pocházejících z polomů, ke kterým došlo v měsíci lednu a také námrazy.

Kalamita z dubna je už zpracovaná, Správa NP Šumava začala sčítat polomy z počátku tohoto týdne
Foto: zakrasnejsivimperk.cz
Popisek: Národní park Šumava

„Jak jsem říkal krátce po Niklasovi, konečná čísla po každé větrné kalamitě můžeme s jistotou říci až po posledním asanovaném, zlomeném nebo vyvráceném stromu. Tehdy jsme uváděli, že budeme muset zpracovat 30 až 40 tisíc m3 poškozeného dříví, což se teď ukázalo, jako správný odhad. Navíc se veškeré vývraty a zlomy v zásahových území v lesních porostech stihly zpracovat do konce června, jak jsme předpokládali,“ připomíná náměstek ředitele a vedoucí odboru pro péči o lesní ekosystémy Jan Kozel.

Objem zpracovaných polomů koresponduje s odhady lesního personálu, které předpovídaly největší výskyt v oblasti Prášil a pak v jižní části národního parku na Českožlebsku a Stožecku.  Postup zpracování zohledňoval zejména potřeby ochrany přírody tak, aby nedošlo k poškození předmětů ochrany Národního parku Šumava. Asanace polomů také respektovala návaznost lesních porostů ve státním vlastnictví na majetky cizích vlastníků.

Přehled objemů zpracované dřevní hmoty k 30.6.2015 – nahodilá těžba (vítr) – podle územních pracovišť:

Územní pracoviště

Objem zpracované dřevní hmoty

nahodilá těžba – vítr v m3

Prášily

10 485

Srní

3 800

Modrava

4 251

Borová Lada

4 599

České Žleby

6 832

Stožec

8 653

Celkem

38 620

Aktuálně ještě probíhá odvoz doposud neexpedovaného dříví k odběratelům a monitoring skládek dříví tak, aby logistika byla v souladu s požadavky na ochranu lesa.

„Současně musíme organizovat zpracování polomů z lokální větrné smršti ze 7. června, která se nejvíce projevila v lesích v okolí Stožce. Další škody způsobila bouřka, doprovázená silným větrem počátkem tohoto týdne při přechodu studené fronty, konkrétně v noci ze 7. na 8. července. První odhady hovoří o objemu do 2000 m3 polomů, nejvíce, asi 1000 m3 v oblasti Srní,“ vysvětluje Jan Kozel.

Bohužel, tyto práce nelze odložit a musejí proběhnout i v době vrcholící turistické sezóny. Turisté se tak mohou setkat, jak s technikou a pracovníky dodavatelských firem při práci přímo v lesích, tak i s kamiony, které vytěžené dříví odváží k dalšímu zpracování.

„Na území Národního parku Šumava jsou jak lesy ponechané přírodě, tak i území, kde se aktivně zasahuje. Aktuálně, v nejbližších dnech bude největší frekvence odvozu dříví na Stožecku, ale s kamiony i lesní technikou i těžaři se návštěvníci mohou potkat na celém území Šumavy. Prosíme proto návštěvníky o pochopení,“ dodává mluvčí Správy Národního parku Jan Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…