Karlovarský kraj se představí na výstavě EXPO 2015 v Miláně

17.01.2015 16:31

Českou republiku budou na výstavě EXPO 2015 v italském Miláně reprezentovat také jednotlivé kraje. Karlovarský kraj podepsal smlouvu o účasti jako první z regionů. Ve dnech 1. - 15. června představí návštěvníkům akce to nejlepší z lázeňství, cestovního ruchu, průmyslu i regionálních potravin.

Karlovarský kraj se představí na výstavě EXPO 2015 v Miláně
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Velkolepá výstava, která se po patnácti letech vrací do Evropy, se zaměří na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Hlavní motto akce zní „Potraviny pro planetu, energie pro život“. „Jsme krajem lázeňství, unikátních památek, usilujeme o zápis na seznam UNESCO, a proto považuji za velmi důležité, abychom se takto prestižní akce účastnili. Podle prognózy ministerstva zahraničních věcí se předpokládá, že výstavu navštíví až 20 milionů lidí, přičemž český pavilon má výhodu atraktivního umístění v bezprostřední blízkosti hlavního vchodu,“ uvedl uvolněný krajský zastupitel Edmund Janisch. Podle něj se tak může významně rozšířit spolupráce s hostitelskou zemí, jde o příležitost ukázat kraj ve všech jeho podobách jako kulturně vyspělou destinaci zajímavou pro široké spektrum návštěvníků.

Karlovarský kraj si jako hlavní téma své prezentace vybral motiv vody, která je historicky úzce spjata se vznikem kraje a svou silou i energií léčí a přináší užitek. „Podoba naší krajské expozice pomalu dostává jasné obrysy, kraj spolupracuje s Galerií umění Karlovy Vary, která kurátorsky zajišťuje instalaci. V souvislosti s tématem „ACQUA“ se její součástí stanou například zkamenělé artefakty v karlovarských pramenech, chtěli bychom návštěvníkům představit mimo jiné relikviář sv. Maura, jehož kopii si budou moci prohlédnout.  Chybět nebudou v průběhu regionálních dnů také naše místní speciality – lázeňské oplatky, likéry, produkty se značkou Regionální potravina,“ popsal Edmund Janisch. Karlovarský kraj nabídl možnost představit se na výstavě EXPO rovněž městům a obcím regionu, počítá se zároveň s prostorem pro tradiční odvětví – porcelán, sklo a se zviditelněním místních firem. Účast kraje na výstavě je financována s dotací z ROP Severozápad.

EXPO 2015 se uskuteční v Miláně ve dnech 1.5. - 31. 10. 2015. Účast přislíbilo přes 140 zemí. Český národní pavilon byl zbudován mezi prvními a už nyní sklízí pozitivní ohlasy italských organizátorů. „Považuji za úspěch, že italská média zařadila českou expozici mezi pěti pavilony doporučenými k návštěvě hned na druhé místo za Itálií,“ poznamenal Edmund Janisch. Pavilon nabídne návštěvníkům expozici dělenou do tří částí. „Země fantazie“, která bude představovat Českou republiku v návaznosti na dlouhodobou kampaň CzechTourismu „Země příběhů“. Druhou částí se stane „Země nápadů“, která reaguje na tradici originálních audiovizuálních projekcí na Světových výstavách a navrhnou ji studenti českých a moravských univerzit. Třetí část bude tvořit tzv. „Laboratoř života“ vytvořená českými umělci ve spolupráci s institucemi a firmami, jež patří ve svém oboru ke světové špičce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.