Koncepce Lesů ČR do roku 2019: Nová pracovní místa, úspory a zvyšování hodnoty podniku

25.02.2015 19:34

Vláda projednala Koncepci strategického rozvoje státního podniku Lesy České republiky pro léta 2015 až 2019. K cílům Lesů ČR patří zvyšování hodnoty státního majetku, dosahování přiměřených zisků, uplatňování způsobů hospodaření, které respektují přírodu a také podporou zaměstnanosti přispívat ke zlepšení sociální situace.

Koncepce Lesů ČR do roku 2019: Nová pracovní místa, úspory a zvyšování hodnoty podniku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Koncepce stanovuje podmínky rozvoje Lesů ČR a hospodaření ve státních lesích, které je šetrné k přírodě, napomáhá zvyšovat zaměstnanost na venkově a zároveň umožňuje tvořit zisk podniku, který pak posílí státní rozpočet. Například loni převedly Lesy ČR 6,5 miliardy korun do státního rozpočtu, letos to už bude rekordních 8,8 miliardy korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Další příspěvky státnímu rozpočtu představují daňové odvody společnosti, které jsou nezanedbatelné. Například loni odevzdaly Lesy ČR státu na daních včetně DPH, poplatcích a sociálním a zdravotním pojištění více než 3,2 miliardy korun.

„Pro stát jsou tedy Lesy ČR něčím jako pro americké akcionáře firma Apple,“ uvedl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

Koncepce na roky 2015 až 2019 počítá s udržením vysokých hospodářských výsledků podniku v rozmezí 3,5 až 4,5 miliardy korun ročně, a také s úsporami v rámci podniku.

„Chceme zvyšovat hodnotu státního majetku, produkovat objektivní finanční rentu, hospodařit s ohledem na přírodu a podílet se na zlepšení sociální situace ve státě. Mimo jiné se snažíme obnovit důvěru veřejnosti v činnost podniku, například zveřejněním všech informací týkajících se veřejných zakázek a také úspornými opatřeními,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Například náklady na právní služby a informační technologie meziročně klesly o více než 100 milionů korun. Podle předpokladu podniku by se měly v následujících letech snížit minimálně o dalších 50 milionů korun.

Hospodářský výsledek podniku po zdanění za rok 2014 vzrostl podle předběžných výsledků na 4,8 miliardy korun, tedy v porovnání s rokem 2013 zhruba o 800 milionů korun. V následujících letech by měl hospodářský výsledek podniku postupně mírně klesat. Podle ředitele Szóráda to ovlivní pravděpodobný pokles průměrných cen dřeva, dopady církevních restitucí a náklady na sociální programy.

Podnik chce pomoci státu v sociální oblasti. „Loni jsme začali v Krušných horách. Do roku 2019 zaměstnáme na veřejně prospěšné sezónní práce asi 450 lidí a budeme usilovat o to, aby šlo především o nezaměstnané evidované na úřadech práce v celé České republice. Dalších 125 míst nad rámec běžné personální obnovy nabídneme do roku 2019 také absolventům lesnických škol,“ řekl Daniel Szórád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…