Konec zlatých časů: Gustav Klimt, Egon Schiele a vídeňská moderna ze sbírek NG v Praze

23.04.2018 22:05

Národní galerie v Praze si připomíná 100 let od úmrtí Gustava Klimta a Egona Schieleho.

Konec zlatých časů: Gustav Klimt, Egon Schiele a vídeňská moderna ze sbírek NG v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Při této příležitosti vystaví významná a divácky oblíbená díla ze svých sbírek, včetně Klimtovy Panny a Schieleho Sedící ženy s pokrčenými koleny. Vystavena budou v kontextu tvorby uměleckých současníků i následovníků z vídeňské výtvarné scény. Komorní expozice bude ve Veletržním paláci otevřena od 24. dubna a potrvá do 15. července.

Gustav Klimt (1862–1918) a Egon Schiele (1890–1918), jejichž výročí úmrtí inspirovalo vznik nové expozice Národní galerie v Praze, jsou klasiky středoevropské moderny a jejich odkaz je dnes již kultovní. Vztah mezi Klimtem a o generaci mladším Schielem byl vztahem uměleckého následovnictví, ale i vzájemného ovlivnění. Tvorba obou umělců zároveň překlenula různorodé polohy dobového umění mezi symbolismem a expresionismem. S jejich úmrtím v posledním roce války skončila i závěrečná epocha rakouské monarchie, v jejíž kultuře se propojovala tradice 19. století s moderními proudy.

„Komorní expozice Konec zlatých časů představí Klimtova významná díla z našich sbírek. Obraz Vodní zámek, zakoupený v roce 1910, a mimořádnou akvizici z roku 1914 – obraz Panna, jež zkoumá vztah krásy a pomíjivosti, mládí a smrtelnosti. Uvedeny budou také Klimtovy kresby z ranějších i pozdějších období. Některé vznikaly jako přípravné studie ke slavným Klimtovým obrazům – např. k Polibku a Nevěstě,“uvádí Olga Uhrová, kurátorka výstavy.

Národní galerie představí také zásadní díla Egona Schieleho ze svých sbírek. Prvními zakoupenými díly byly v roce 1930 Těhotná žena a smrt nebo kresba Sedící žena s pokrčenými koleny (Edith, 1917). „Portrét Edith patří k vůbec nejoblíběnějším dílům ze sbírek Národní galerie. Protože se ale jedná o kresbu, může být dílo vystavováno vždy jen po omezenou dobu. Od 24. dubna do 15. července tak budou mít návštěvníci Veletržního paláce opět tuto jedinečnou příležitost,“ Zuzana Novotná, kurátorka Sbírky grafiky a kresby.

K vidění bude i výjimečné dílo Zátiší s květinami z roku 1911, jediné Schieleho známé květinové zátiší nebo jeden z prvních „portrétů“ Českého Krumlova, které následně tvoří zásadní část umělcova díla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…