Koprodukční filmy natáčené v ČR uspěly v Německé televizní ceně

17.01.2016 13:02

Dva ze tří nominovaných koprodukčních filmů uspěly 13. 1. 2016 v německé obdobě české ceny Týtý.

Koprodukční filmy natáčené v ČR uspěly v Německé televizní ceně
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

O cenách rozhodla odborná porota složená z producentů, tvůrců, publicistů a moderátorů. Nejlepším televizním filmem byl vyhlášen Nahý mezi vlky, který se v ČR točil v r. 2014 v koprodukci s českou společností Mia Film. Odehrává se v koncentračního táboře Buchenwald na konci března 1945, kdy vězni připravují povstání proti jednotkám SS.

Velká část filmu byla natáčena v Lešeticích u Příbrami v Památníku Vojna, který si filmaři vybrali ke ztvárnění koncentračního tábora. V České republice se natáčelo v roce 2014 a němečtí filmaři zde utratili 60 milionů Kč. Film byl odvysílán televizní stanicí ARD 1. dubna 2015.

Koprodukční filmy natáčené v ČR uspěly v Německé televizní ceně
Obecní dům v Praze jako vchod do slavného berlínského Wintergarten Varieté.
Foto: Jan Hromádko


Cenu za nejlepší výpravu získal film Mordkommission Berlin 1 zasazený do 20. let minulého století natáčený v ČR v loňském roce. Koproducentem za Českou republiku je společnost Wilma Film a ve filmu se objevili také čeští herci, jako například Jiří Mádl v roli válečného veterána a bezdomovce. Natáčení v České republice, během kterého tu německá produkce utratila 50 milionů korun, probíhalo mezi květnem a červencem 2015 především v Praze a v cukrovaru v Toušeni (Středočeský kraj). Premiéru měl snímek 1. prosince 2015 na televizní stanici SAT 1.

Koprodukční filmy natáčené v ČR uspěly v Německé televizní ceně
Jiří Mádl v roli válečného veterána a bezdomovce.
Foto: Jan Hromádko


Třetím nominovaným snímkem byl třídílný televizní filmu Tannbach – Osud jedné vesnice, který se však v silné konkurenci neprosadil.

Podle koproducenta filmu Filipa Heringa ze společnosti Wilma Film není náhoda, že němečtí producenti u nás točí zejména dobové snímky. „Na rozdíl od příběhů ze současnosti potřebujete u historického filmu mnohem více filmařů s vysokou odborností v různých profesích, od kostýmů po dekorace. A v Evropě v podstatě neexistuje jiné místo než Česká republika s takovou koncentrací odborníků na relativně malém prostoru, kteří obsáhnou kompletní škálu filmových a doplňujících profesí potřebných pro dobové projekty,“ vysvětluje Hering.

Koprodukční filmy natáčené v ČR uspěly v Německé televizní ceně
Ve filmu Tannbach obsadili usedlost Hubenov na konci 2. světové války američtí vojáci.
Foto: Lukáš Žentel, Dušan Martinček


Od zavedení filmových pobídek v roce 2010 se v České republice natočilo již 26 německých projektů (vedle televizních filmů a seriálů také jeden kinofilm) s celkovou útratou přes 1,3 miliardy korun. Z toho jen v loňském roce německé produkce a koprodukce utratily v ČR přes 600 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…