Lesy ČR: Zajímá vás světelné znečištění? Zveme na EUOREGION Tour

16.03.2017 18:36

Jizerskou oblast tmavé oblohy představí Lesy ČR s Astronomickým ústavem Akademie věd ČR a Klubem astronomů Liberecka 17. a 18. března na veletrhu cestovního ruchu EUOREGION Tour v Eurocentru v Jablonci nad Nisou.

Lesy ČR: Zajímá vás světelné znečištění? Zveme na EUOREGION Tour
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Kvůli světelnému znečištění, tedy umělému nočnímu světlu, které nepříznivě ovlivňuje lidské zdraví, ale i flóru a faunu, nelze dnes na mnoha místech zahlédnou noční oblohu s hvězdami.

V části Jizerských hor na necelých 75 kilometrech čtverečních takovou možnost lidé mají. V roce 2009 tam Lesy ČR spolu s vědeckými a dalšími subjekty vyhlásily Jizerskou oblast tmavé oblohy, tedy rezervaci tmy, první mezinárodní park tmavé oblohy na světě.

„Upozornili jsme veřejnost na nutné zachování přirozeného nočního prostředí v zájmu lidského zdraví i ochrany přírody,“ řekla Šárka Halamová z krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci. Park zůstal dodnes zachován a v pátek 17. i v sobotu 18. března o něm bude řeč ve stánku Lesů ČR na jabloneckém veletrhu cestovního ruchu EUROREGION Tour. „Vysvětlíme, proč je tma tak důležitá, jaká barva světla je po západu slunce škodlivá, pozveme pod otevřenou noční oblohu v Orle, Jizerce či na Smrk,“ dodala Halamová.

Hvězdná obloha nad centrální částí Jizerských hor

Více o veletrhu: http://www.euroregiontour.cz/, o Jizerské oblasti tmavé oblohy: www.izera-darksky.cz a o světelném znečištění: www.svetelneznecisteni.cz.

Hranice Jizerské oblasti tmavé oblohy (modře) nanesené na hypsometrickou mapu Jizerských hor. Česko-polské hranice jsou vyznačeny bíle.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…