Lesy ČR chystají řadu zajímavých akcí pro veřejnost

04.10.2014 11:26

Lesy ČR pro veřejnost pravidelně pořádají celou řadu zajímavých osvětových a populárně naučných akcí. Mezi nejtypičtější a nejpopulárnější patří již od roku 2000 akce typu Den s Lesy ČR.

Lesy ČR chystají řadu zajímavých akcí pro veřejnost
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V jejich rámci podnik organizuje soutěže a poznávací programy nejen pro děti a mládež, ale i dospělé. Akce se konají v různých koutech České republiky, a i přesto, že mají podobnou strukturu programu, každá akce je svébytným prostředím a náladou jedinečná. Lesy ČR se současně do řady dalších akcí zapojují jako spoluorganizátor nebo účastník. Několik zajímavých akcí proběhne právě v následujících dnech. Lesy ČR veřejnost na tyto akce prostřednictvím sdělovacích prostředků co nejsrdečněji zvou.

> Oslavy lesa na Floře aneb Lesy v Olomouckém kraji – lesy pro lidi, 4. ročník, sobota 4. října 2014, 10.00 – 16.00 hodin, Výstaviště Flora Olomouc – Rudolfova alej, altán uprostřed aleje ve Smetanových sadech, město Olomouc, Olomoucký kraj

Lesy České republiky, s. p., Krajské ředitelství Šumperk, jsou společně s Olomouckým krajem hlavními organizátory uvedené populárně naučné akce. Událost je určena široké veřejnosti, například rodinám s dětmi. Cílem akce je zvýšit povědomí veřejnosti o trvale udržitelném hospodaření v lesích a sloužit k jeho propagaci. Událost je dále pojímána jako oslava lesů a připomenutí jejich významu pro každého obyvatele regionu.

V průběhu soboty na malé i velké návštěvníky čeká zábavné poučení o lese a přírodě -  živá hudba, ukázky práce včelaře, aktivity s mysliveckou tématikou, soutěže, kvízy a hry s lesnickou tématikou o drobné ceny. Na 18 stanovištích podél Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech bude připraveno poznávání dřevin, prezentace péče o les, ukázky práce s motorovou pilou, dřevořezbářství a sochání ze dřeva, lesní zážitkový chodník, keltský horoskop, rýžování českých granátů, poradenství pro drobné vlastníky lesa, vystoupení loveckých trubačů, mysliveckých kynologů, živá hudba a další.

> Naučná trasa JOSEFOVÁ – sklářská osada a lesní železnice, středa 8. října 2014, od 14 hodin, slavnostní otevření investiční akce, GPS:50°8'54.620"N, 17°3'54.279"E, okres Šumperk, Olomoucký kraj

Pro účastníky je připraven krátký kulturní program. Na místo konání v lokalitě Josefová u obce Jindřichov je zajištěna autobusová doprava: odjezd autobusu z obce Hanušovice je ve 13.15 hodin, z lokality Františkov ve 13.30 hodin. Předpokládaný odjezd autobusu zpět z Josefové je kolem 16. hodiny. Akce se koná za každého počasí. Událost organizují Lesy ČR, Lesní správa Hanušovice, ve spolupráci s VOŠ a SPŠ Šumperk.

> Lesnický den v Železných horách, sobota 11. října 2014, 10.00 – cca 13.00 hodin, areál letního tábora Běstvina v obci stejného jména, okres Chrudim, Pardubický kraj

Na malé i velké návštěvníky čeká v průběhu události zajímavý program: stezka pro děti, ukázka výcviku dravců a lesních prací, lukostřelba, výstava mysliveckých trofejí, jízda s koňským spřežením, ukázka stromolezectví. Akci pořádají Lesy ČR, Lesní správa Nasavrky.

> Liščí stopou, open air projekt pro děti i dospělé k 90. výročí premiéry opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, neděle 12. října 2014, 13 – 18.30 hodin, park Lužánky Brno (městská část Brno střed)

Lesy ČR, Krajské ředitelství Brno a Lesní správa Černá Hora, jsou partnerem projektu.

Realizací zábavně - vzdělávacího projektu mají návštěvníci šanci se aktivně zapojit do tematiky opery Leoše Janáčka a prostřednictvím příjemného zážitku v přírodě mohou po své cestě - po liščí stopě - plnit zábavné úkoly a seznamovat se s jednotlivými tematickými okruhy. Na závěr celého programu budou mít účastníci možnost zhlédnout animovanou verzi opery a samozřejmě nebude chybět narozeninový dort pro lišku.

Hlavním organizátorem a pořadatelem projektu je občanské sdružení Opera na cestách. Lesy ČR se akce účastní s program nazvaným „Ze života lišek a jiné lesní havěti aneb co skladatel všechno potřebuje vědět před psaním opery“, který bude probíhat v parku Lužánky.

Cílem projektu je připomenout široké veřejnosti nejen premiéru světoznámé opery, ale také další osobnosti, události a místa spojená se vznikem díla. Zaměření není jen čistě na uměleckou stránku, neboť stejně jako skladatel se snažil zjistit při komponování opery něco ze života lišek, část projektu je věnována rovněž reálným předlohám díla - skutečným zvířecím obyvatelům moravských lesů. Detaily na internetové stránce http://www.operanacestach.cz .

> Svatohubertská mše, sobota 18. října 2014, od 13 do 15.30 hodin, kostel Nejsvětější Trojice, obec Malá Morávka, sobota 18. října 2014, od 15.30 hodin,
klub Ferrum Form, obec Malá Morávka, okres Bruntál, Moravskoslezský kraj

Mši budou doprovázet myslivečtí trubači Rabštejn. Od 15.30 hodin se pak v klubu Ferrum Form uskuteční výstava fotografií a ukázky vábení zvěře.

Doprovodný program: ukázky vábení zvěře, výstava fotografií, sokolníci, stánek LČR.

> Výlov Velkého rybníka u obce Černá Voda, sobota 25. října 2014, 9 – 15 hodin, Velký rybník, obec Černá Voda, okres Jeseník, Olomoucký kraj

Součástí akce je prodej ryb na hrázi rybníka, vystoupení trubačů, dětská tombola a lesní stezka, na které si zejména děti budou moci ověřit své znalosti o lese a jeho obyvatelích. Po celý den bude k dispozici občerstvení. Akci organizují Lesy ČR, Lesní správa Javorník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…