Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci

27.04.2016 15:49

Letecká výjezdová skupina, která za pacienty vzlétá z Prahy-Ruzyně, je doplňkovou službou pozemních složek. Ročně bývá vyslána přibližně k 500 pacientům, z toho více než 80 procent vzletů se uskuteční do Středočeského kraje.

Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci
Foto: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Popisek: Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci.

Do vrtulníku, který provozuje Letecká služba PČR, zajišťovala zdravotnickou posádku a materiál ze svého rozpočtu doposud pražská záchranka. V loňském roce představovaly tyto náklady 12 milionů korun.

V březnu letošního roku byla podepsána smlouva o spolupráci mezi hlavním městem Prahou a Středočeským krajem, na základě které dochází k dohodě o sdílení vrtulníku a 50ti procentní finanční spoluúčasti obou krajů. Samotný vzlet vrtulníku bude možné nově aktivovat přímo ze zdravotnického operačního střediska středočeské záchranky.

„Je jasné, že záchrana života závisí často na každé vteřině, a pak by hranice města neměly hrát žádnou roli. Není podstatné, jestli se zasahuje v Praze, nebo ve Středočeském kraji a pokud toto memorandum pomůže zachránit lidské životy, pak má rozhodně smysl. Jsem přesvědčena, že spolupráce na úrovni záchranných služeb, může být dobrou inspirací i pro jiné bezpečnostní složky,“poznamenala primátorka Prahy Adriana Krnáčová, která se dnes ráno setkala u záchranářského vrtulníku s hejtmanem Středočekého kraje Milošem Peterou.

„Jsem velmi rád, že se několikaleté úsilí podařilo dotahnout do zdárného konce a spolupráce se začne realizovat. Přinese finanční úsporu našemu zřizovateli a rychlejší aktivaci vzletu pro pacienty,“ řekl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…