MK ČR a NPÚ: Evropské peníze pomáhají českým památkám

22.09.2014 18:19

Integrovaný operační program přinesl na památky už 7 miliard korun.

MK ČR a NPÚ: Evropské peníze pomáhají českým památkám
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Na českých památkách se pomalu dokončují rozsáhlé stavební a restaurátorské práce hrazené z evropských peněz, které umožnil Integrovaný operační program (IOP) 5.1 „Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví“. V rámci tohoto programu bylo k dispozici 5, 7 mld. Kč ze Strukturálních fondů, což s prostředky státního rozpočtu činilo celkem 6, 7 mld. Kč.

Na šest projektů v celkové hodnotě 1,8 mld. Kč dohlíží Ministerstvo kultury. Pět z těchto projektů realizuje Národní památkový ústav a jeden Národní technické muzeum.

Zástupcem projektů, které přešly přímo pod Ministerstvo pro místní rozvoj je například klášter Teplá.

Mezi šest zmíněných projektů patří Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži (s rozpočtem 336 mil. Kč), Kuks – Granátové jablko (s rozpočtem 453 mil. Kč), Schola naturalis ve Veltrusech (s rozpočtem 238 mil. Kč), Národní centrum divadla a tance ve Valticích (s rozpočtem 134 mil. Kč), Centrum obnovy památek architektury 20. století (s rozpočtem 191 mil. Kč) a Centrum stavitelského dědictví v Plasích (s rozpočtem 393 mil. Kč).

Jako první z těchto šesti projektů bylo dokončeno a za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana před dvěma týdny otevřeno Národní centrum zahradní tvorby v Kroměříži s obnovenými cennými zahradami. „Právem byla Květná zahrada, jako i celý areál Arcibiskupského zámku, díky své jedinečnosti zapsána v roce 1998 na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO“, uvedl v Kroměříži ministr.

Pochvalně se vyjádřil i k vývoji ostatních projektů, z nichž některé osobně v nedávné době navštívil: „Tento projekt má podtitul ‚Vracíme památky do života‘, nejedná se tedy pouze o stavební rekonstrukce ale o jejich oživení a navrácení do života společnosti, ať už v podobě výstav, divadelních představení apod. Chceme tímto nejen vracet památky do života, ale především vracet život do památek.“

Program IOP 5.1 spravovalo ministerstvo kultury od roku 2007 do roku 2013 a za tu dobu rozdělilo téměř 3 mld. Kč celkem dvaceti projektům, z čehož 2,44 mld. Kč bylo vyplaceno ze strukturálních fondů a 431 miliónů ze státního rozpočtu. Do roku 2013 byly dokončeny tři projekty, a to vila Tugendhat (s rozpočtem 156 mil. Kč), „Zpřístupnění a nové využití NKP Vítkovice“ (s rozpočtem 500 mil. Kč) a „Národní centrum fotografie a dílna tapisérií v Jindřichově Hradci“ (s rozpočtem 154 mil. Kč).

Národní památkový ústav, největší příspěvková organizace MK ČR, ve své činnosti spojuje výkon odborné památkové péče, vědecko-výzkumné úkoly, metodickou a vzdělávací činnost, ale také správu více než 100 státních hradů, zámků a dalších typů památek, které patří k nejvýznamnější součásti nemovitého památkového fondu ČR.  Právě na pěti ze spravovaných památek v tuto dobu probíhá vzorová stavební obnova a adaptace na budoucí využití – celkově za 1 370 milionů Kč.

„Finanční podpora programů IOP na obnovu památek znamená pro naše kulturní dědictví velkou příležitost; umožnila realizovat vzorovou obnovu několika velice významných památek a vyzkoušet při tom postupy, jež bude možné využívat v budoucnu. Stavební a restaurátorská obnova je však jen jednou částí přínosu – druhou je využití potenciálu památky k rozvoji aktivit relevantních v daném místě – jednou věnovaných kulturní krajině, jindy farmakologické tradici či památkám zahradní architektury. Každý z projektů nese jiný význam a společně pomohou pokrýt část problematiky, které zatím nebyla věnována dostatečná pozornost“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

První víkend v září byla dokončena a slavnostně představena obnova Květné zahrady v Kroměříži, jedna ze stěžejních částí projektu Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži (celková výše dotace na projekt činí 336 467 204 Kč, celkové náklady pak budou 356 150 000 Kč). Projekt obnáší vytvoření Národního centra zahradní kultury a vzorovou obnovu zahrad s tím spojených, a jeho realizace znamená jednak přelomový počin památkové obnovy zahradních děl u nás, jednak doklad schopnosti Národního památkového ústavu čerpat a s kvalitním výsledkem využít finance z evropských fondů. Realizace projektu sestává ze série stavebních a zahradních úprav – obnovy Podzámecké zahrady a zahradnictví, vybudování vstupní expozice v arcibiskupském zámku, vzorové obnovy Květné zahrady (vytvořené pro jednoho z nejvýznamnějších církevních představitelů na konci 17. století jako špičkové dílo propojující umělecké obory s botanickou znalostí) s prvky jako je králičí kopec, pomerančová zahrada, a pstruží rybníky. V  roce 2015 budou spuštěny navazující části projektu – metodická práce a programy pro veřejnost.

K závěru se blíží také projekt Kuks – Granátové jablko. Celková výše dotace činí 440 082 059 Kč, celkové náklady projektu pak 453 348 434 Kč. Jeho podstatou je vzorová památková obnova areálu Hospitalu Kuks (unikátního barokního komplexu F. A. hraběte Šporka s výjimečně kvalitní sochařskou výzdobou M. B. Brauna a komponovanou barokní krajinou) a jeho adaptace na kulturní a edukační využití. Stavební práce, které započaly v květnu 2010, jsou v závěrečné fázi – na listopad 2014 je plánováno jejich ukončení. Během práce na projektu prošel Hospital komplexní obnovou, jejíž součástí jsou restaurátorské práce na nástěnných malbách – v prvé řadě tzv. Tancích smrti, 52 výjevech, které znázorňují Smrt, jak si přichází pro nejrůznější představitele své doby. Součástí obnovy areálu je však i rehabilitace zahrady. Projekt bude pokračovat přípravou navazujících aktivit: činnosti edukačního centra s výukovými programy (předpokládá se 17 specializovaných bloků, 9 partnerů, 41 edukačních programů), věnovaných farmacii, historii, památkové péči a environmentální problematice.              

První třetina roku 2015 bude věnována dokončování projektu Schola naturalis, jehož podstatou je revitalizace zámku Veltrusy a následné zřízení výukového centra pro implementaci Evropské úmluvy o krajině. Celková výše dotace činí 231 569 581, celkové náklady projektu jsou pak 237 593 989 Kč.

Projekt zahájený v lednu roku 2010 má za cíl vzorovou obnovu areálu zámku Veltrusy, tj. staveb a zámeckého parku, kde bude obnoveno tradiční ukázkové hospodaření a ověřovány tradiční hospodářské a zemědělské postupy. V provozu je od jara letošního roku mj. oranžerie a schodiště hlavní zámecké budovy, probíhají práce na dalších četných objektech areálu a výsadba historického sadu ovocných stromů z 18. a 19. století.

Pro dokončení komplexní obnovy celého areálu veltruského zámku připravil NPÚ navazující projekt s celkovými výdaji ve výši 111 475 549, Schola naturalis II. – renesance ferme orné, jehož záměrem je dokončit obnovu zámku a jeho areálu do podoby podobu okrasného statku, kterou měl v době vlastnictví rodem Chotků. Žádost podal NPÚ v rámci výzvy Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví, vyhlášené 25. dubna 2014.

Ve fázi rozpracování je projekt Národní centrum divadla a tance, spočívající ve vybudování experimentálního divadelního komplexu na zámku ve Valticích. Celková výše dotace bude v tomto případě 182 896 408, celkové náklady na projekt jsou 183 864 608 Kč. Jádrem projektu je rekonstrukce / výstavba repliky zdejšího pozdně barokního divadla, používané jako experimentální dílna pro tuzemské i zahraniční soubory, a adaptace dalších prostor areálu (zámecké jízdárny, domu zahradníka) pro tvůrčí činnost divadelníků a pro vzdělávání odborné i laické veřejnosti v této oblasti.

Stavební práce byly kvůli rozsáhlým archeologickým výzkumům zahájeny v dubnu 2014, ukončení projektu je plánováno na květen 2015. Probíhají stavební úpravy vlastního divadla, renovace historických prvků a restaurování sochařské výzdoby.

Posledním projektem NPÚ, jehož dokončení je plánováno v nejbližších týdnech, je Centrum obnovy památek architektury 20. století,  který spočívá v ukázkové komplexní obnově areálu vily Stiassni v Brně Pisárkách, vyzkoušení postupů obnovy moderní architektury a vytvoření badatelské a dokumentační platformy pro oblast tzv. architektonické moderny a její památkové ochrany. Celková výše dotace činí 178 983 478 Kč, celkové náklady na projekt pak 191 483 478 Kč. Stavební obnova byla zahájena v červnu 2010, dokončuje se v těchto dnech, a poznatky z ní budou zhodnoceny na odborné konferenci konané 11. listopadu 2014, která projekt uzavře. Následně metodické centrum zahájí běžný provoz, tj. činnost zaměřenou zejména na odborně-badatelskou, edukační, poradenskou a konzultační práci v oblasti architektury zejména 1. poloviny 20. století.

Hlavním cílem projektu realizovaného v letech 2009–2014 je technicky rehabilitovat a optimálně využít národní kulturní památku, areál bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích a tím využít potenciálu tohoto významného kulturního dědictví. Celková výše dotace činí 333 782 888 Kč a celkové náklady na projekt jsou 392 685 751 Kč. Cíle bude dosaženo realizací vzorové obnovy podstatné části této památky a jejím využitím pro poskytování odborných veřejných služeb v oblasti péče o nemovité kulturní dědictví – prezentace autentických předmětů historického stavitelství v rámci studijního depozitáře (referenční sbírky) a vytvoření podmínek pro řadu aktivit v oblasti popularizace stavitelského dědictví, primárního a dalšího vzdělávání, vědy a výzkumu. To vše pod záštitou nové odborné instituce – Centra stavitelského dědictví (CSD) jako součásti Národního technického muzea (NTM).

Ukázkou projektů, které rovněž pomáhají zachovat kulturní dědictví, je realizace Kanonie premonstrátů Teplá, která má za cíl zachránit klášter Teplá.  Záchrana stojí na dvou základních pilířích. Prvním je realizace vzorové stavební a restaurátorské obnovy vybraných částí kláštera, druhým pilířem je dlouhodobě udržitelné a funkční využití kláštera.

Dotace ve výši 500 milionů Kč byla Kanonii premonstrátů v Teplé přidělena v prosinci 2009, do dnešního dne bylo proinvestováno 320 milionů Kč.

Projekt si k obnově vybral nejhodnotnější a na obnovu nejnáročnější části kláštera – prelaturu a konvent. Proto je realizace (která obnovuje odvodnění, štolové systémy, řeší podzemní vody, historické ventilační systémy, statiku historických konstrukcí, restaurování, ale i energetiku projektu) náročná a zahrnuje jak tradiční, tak nejmodernější technologické přístupy.

Ve spolupráci s partnery projektu nabídne Kanonie premonstrátů Teplá od 1. 7. 2015 nejen partnerům, ale i veřejnosti obnovené prostory kláštera pro kulturní a vzdělávací aktivity. Realizace projektu bude ukončena závěrečnou konferencí, která proběhne v pátek 19. 6. 2015.

„Ačkoliv je rekonstrukce technicky extrémně náročná, ty nejzásadnější problémy projektu spočívají v upravovaných dotačních podmínkách, které v kombinaci s náročnými kontrolami vytvářejí velice složité prostředí pro řízení projektů,“ uvedl vedoucí projektu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…