MMR: V Bruselu byla představena česká pozice k budoucnosti politiky soudržnosti

26.01.2018 9:53

Ministerstvo pro místní rozvoj včera pořádalo ve spolupráci se Stálým zastoupením ČR při EU a evropským Výborem regionů dvě konference na téma přípravy programového období po roce 2020.

MMR: V Bruselu byla představena česká pozice k budoucnosti politiky soudržnosti
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

První z nich byla zaměřená na českou pozici k budoucnosti politiky soudržnosti a druhá podrobněji představila český pohled na územní dimenzi této politiky a Evropskou územní spolupráci po roce 2020. O obě akce byl ze strany odborné veřejnosti velký zájem. Zúčastnilo se jich více než 100 zástupců Evropské komise, Evropského parlamentu i odborníci ze Stálých zastoupení a ministerstev členských států EU.
 
 
„Od vstupu České republiky do Evropské unie se české regiony ekonomicky stále více přibližují průměru EU. Česká ekonomika díky evropským fondům roste. Například v roce 2015 bylo HDP České republiky o 4 % vyšší, než by bylo bez evropských fondů. Nicméně HDP a další ekonomické ukazatele nejsou všechno. Podpořené projekty zvyšují kvalitu života občanů EU, přináší nové pracovní příležitosti, zvyšují mobilitu občanů, podílí se na zlepšování životního prostředí a pomáhají zefektivňovat výkon veřejné správy země,“ sdělila náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Ministerstva pro místní rozvoj Olga Letáčková a dodala: „To jsou důvody, proč je důležité se zasadit o silnou politiku soudržnosti i po roce 2020. Včerejší jednání umožnilo o nastavení budoucího období diskutovat za přítomnosti expertů, zástupců veřejných orgánů i politické obce a dalších partnerů. Názory  našich partnerů jsou pro nás velmi cenné, komunikace o přínosech politiky soudržnosti a o celkové podobě politiky po roce 2020 je důležitý aspekt při přípravě tohoto období.“
 
Česká republika se v souvislosti s příštím programovým obdobím zasazuje také o její větší flexibilitu a zjednodušení pravidel. Politika soudržnosti je nástrojem, který by měl umožňovat státům pružně reagovat i na nepředvídatelné výzvy. Snížení počtu pravidel, jejich sladění napříč různými fondy, je důležité, aby mohl i samotný příjemce prostředky z evropských fondů čerpat efektivněji a rychleji. 
 
Na prezentaci České pozice k budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020 navázala  prezentace České pozice k územní dimenzi politiky soudržnosti a Evropské územní spolupráci po roce 2020 na půdě Výboru regionů. V průběhu prezentace zazněly české zkušenosti s implementací územní dimenze evropských fondů i programů s nadnárodním přesahem. Z jednání vyplynulo, že přibližování regionů a respektování specifik různých oblastí, jako jsou městské nebo venkovské oblasti, je přidanou hodnotou evropských fondů a jako takové by tyto aspekty měly být nejen zachovány, ale i dále rozvíjeny po roce 2020.
 
Více se tomuto tématu budeme věnovat v článku, který vyjde v příštím vydání bulletinu Oko NOKu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…