MPO: Priority ekonomických diplomatů 2015: jednotná kvalita v celé síti

22.06.2015 11:02

Ve dnech 22. – 26. června 2015 se v Praze uskuteční tradiční Konference ekonomických diplomatů českých zastupitelských úřadů a ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade. Společné setkání provází znovuobnovená spolupráce Ministerstva zahraničních věcí (MZV) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), ze které čerpají zejména čeští exportéři. Do jednoho smysluplného a funkčního celku vkládá MZV své know-how ekonomické diplomacie a početnou síť zastupitelských úřadů, MPO jej pak doplňuje zejména svými znalostmi z oblastí podpory exportu a obchodní politiky.

MPO: Priority ekonomických diplomatů 2015: jednotná kvalita v celé síti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Od loňského setkání proběhlo sjednocení zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade do jednotné zahraniční sítě. V letošním roce navíc dochází k rozšiřování zahraniční proexportní sítě, která spojuje činnosti rezortů MZV, MPO, MZe a Úřadu vlády. Jednotná síť bude v roce 2015 posílena o 7 míst ekonomických diplomatů a 3 kanceláře CzechTrade, 5 zemědělských diplomatů a jednoho diplomata zaměřeného na agendu vědy, výzkumu a inovací. V roce 2016 se jednotná sít rozšíří o dalších 14 míst.

Mezi novinky v  ekonomické diplomacii patří zahájení Klientského centra pro export a společné vzdělávání budoucí diplomatů. Služby Klientského centra pro export využily dosud více než tři stovky začínajících i zkušených exportérů, řada z nich konzultovala své exportní záměry a cíle přímo s náměstky ministrů MZV, MPO a experty CzechTrade. V nadcházejících měsících dojde k vytvoření poboček Klientského centra ve všech krajských městech ČR.

V červnu 2015 byla poprvé v historii ekonomické diplomacie prezentována internetová a tištěná podoba Mapy globálních oborových příležitostí. Tento přehled dokládá příležitosti na jednotlivých trzích, což umožní lépe zacílit exportní aktivity firem a státu. Růst kvality služeb státu přinese také premiérové hodnocení obchodně-ekonomických aktivit zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí, na kterém se podílejí mimo jiné podnikatelé a jejich sdružení.

Důležitým tématem setkání bude diskuze o možnostech dalšího odstraňování bariér pro české exportéry a snižování administrativní zátěže. V rámci Společné obchodní politiky EU prosazuje tým české ekonomické diplomacie a expertů Ministerstva průmyslu a obchodu odstraňování překážek obchodu na trzích zemí mimo EU (např. TTIP s USA) a přetrvávajících překážek na vnitřním trhu EU.

 V oblasti migrační politiky se MZV, MV, MPO, MPSV a CzechInvest snaží o zlepšování a rozšiřování aplikace nástrojů pro zjednodušení vstupu a pobytu hospodářsky významných partnerů, např. prostřednictvím projektů WelcomePackage a Fast-track pro investory či projektu Zácvik pro zaškolení stážistů ze zahraničních poboček českých společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…