MPO dosud v rámci OP PIK schválilo projekty za téměř 14,7 miliardy korun

29.11.2016 11:52

Od začátku fungování programu OP PIK budou do konce roku 2016 vyhlášeny výzvy za celkových 82 miliard Kč, to jest 70 % alokace programu.

MPO dosud v rámci OP PIK schválilo projekty za téměř 14,7 miliardy korun
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

MPO dokončuje hodnocení 165 projektů z roku 2015, u kterých se přijímaly žádosti do 30. dubna 2016. Celkově se hodnotilo 3490 projektů v 11 programech. Jde o jednoznačně největší počet hodnocených projektů ze všech programů v ČR, které má na starosti Evropský fond regionálního rozvoje.

V konečné fázi projednala výběrová komise již 2778 projektů, kde hodnota těch úspěšných byla téměř 14,7 miliardy Kč. Do konce roku budou i žadatelé zbylých 712 projektů vědět, zda ten jejich byl schválen. Předpokládáme, že budou schváleny projekty z výzev ukončených 30. dubna 2016 v rozsahu přibližně 17,6 – 19,6 miliard Kč.

"V současné době není určen termín pro vyhodnocení výzev. V době jejich vyhlášení ale byla stanovena lhůta 7 měsíců. Tento termín se podařilo splnit u 9 z 11 hodnocených programů. U nových výzev, které se budou posuzovat v příštím roce, již nechceme při hodnocení překročit dobu 5 měsíců od ukončení výzvy, přestože žádný závazný termín stanoven není," říká náměstek ministra pro sekci fondů EU, VaVaI a investičních pobídek Tomáš Novotný.

Dosud byla délka hodnocení způsobena zejména mimořádným zájmem o programy OP PIK. Většina výzev je navíc tzv. kolových, čili výsledek jednotlivého projektu je znám až po vyhodnocení všech v dané výzvě. "Celkový rozjezd nového programovací období, kdy rok 2016 je fakticky prvním rokem správy fondů EU v novém programovacím období, byl poznamenán též problémy s programem MS 2014+, které komplikují proces přípravy nebo hodnocení žádostí. Podmínky a kritéria hodnocení, které reflektují nálezy chybovosti ve starém programu OP PI a výsledky auditů, jsou proto také celkově přísnější," dodává náměstek Novotný.

Hodnocení OPPIK je od začátku smíšené. To znamená, že interní hodnotitel může externímu odborníkovi zadat k posouzení část či celý projekt. Týká se to zejména složitějších komplexních projektů a tento posudek je poté základem finálního hodnocení. Celkově má pro tento účel MPO smlouvy s přibližně 250 externími odborníky. Například náročný program Aplikace, zaměřený na projekty aplikovaného výzkumu, je k hodnocení zadáván především externím odborníkům.

Do konce ledna 2017 plánuje MPO vyhodnocení dalších přibližně 300 projektů, u nichž byly výzvy ukončeny po 30. dubnu 2016. Dohromady by mělo dojít ke schválení projektů v hodnotě přibližně 21,3 – 23,3 miliard Kč. Kromě toho zveřejňujeme nové výzvy. Do konce roku jich MPO vyhlásí ještě v hodnotě 38 miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …