MPSV navrhne program na rychlejší získávání pracovníků z Ukrajiny

21.05.2018 20:21

MPSV hledá varianty, jak najít zaměstnance do sociálních služeb, kteří by se starali o seniory a hendikepované, kde jich momentálně chybí okolo dvou tisíc. Vše bude řešit navrhovaný program, který by měl zjednodušit přivážení pracovních sil z Ukrajiny i do jiných oborů. Současným problémem je dlouhé vyřizování povolení.

MPSV navrhne program na rychlejší získávání pracovníků z Ukrajiny
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

V České republice je rekordně nízká nezaměstnanost, nejnižší od roku 1997 a také nejmenší v celé Evropské unii. Zaměstnavatelům chybějí pracovníci, možnosti hledají v zahraničí. v ČR pracuje okolo 374.000 lidí ze zahraničí. Z nich kolem 280.000 pochází z EU a 94.000 ze států mimo společenství. Z Ukrajiny přijelo za prací na 70.000 lidí. Obecně mají zaměstnavatelé největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, kuchaře nebo svářeče, řezače plamenem a páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

„Zdravotní sestra z Ukrajiny, která chce v Česku pracovat, potřebuje dlouhodobé vízum na dva roky. Nicméně na něj čeká téměř rok. Nově by měla do ČR přijet na tříměsíční schengenské vízum a nastoupit do zaměstnání. Její zaměstnavatel by současně požádal o dlouhodobé vízum. Až budou dokumenty po pár měsících připravené, sestra si pro ně dojede do vlasti,“ popsala ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Dodala, že upravit by se mohla také pravidla podávání hromadných žádostí o pracovníky. Zkrátit by se měly vyřizovací lhůty v Česku i v Kyjevě či ve Lvově. Ministryně minulý týden Ukrajinu navštívila. Doprovázela ji viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. Zaměřily se právě na získávání pracovníků. "Jako zaměstnavatelé potřebujeme, aby tu lidé byli do 90 dnů od podání žádosti. Dnes je čekací lhůta na to, aby žadatel mohl ve Lvově přijít předložit žádosti, 85 dní, což je velmi dlouhé," popsala viceprezidentka komory.

Svaz průmyslu a dopravy ČR plní v projektu Režim Ukrajina roli garanta, zpracovává žádosti, poskytuje konzultace, pomáhá firmám. Jejich Statistiky ukazují, že firmy mají o zaměstnávání ukrajinských pracovníků obrovský zájem.

„Už k 30. dubnu letošního roku byla vyčerpaná kvóta 1096 žádostí na měsíc červenec. Firmy ale musí čekat na nové zaměstnance z Ukrajiny až půl roku od podání žádosti. Než ji vůbec mohou podat, musí místo držet 30 dnů v nabídce jen pro tuzemské uchazeče,“ upozorňuje Eva Veličková, tisková mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR a dodává, že „Počet volných pracovních míst využitelných pro Režim Ukrajina u nás převyšuje o téměř 40 tisíc počet uchazečů, které úřady práce evidují. Povinnost přednostně nabízet tuzemským pracovníkům je v dnešní situaci zbytečná a jen prodlužuje dobu, než mohou firmy místo nabídnout cizinci a začít půlroční přijímací proces. Svaz chce tuto povinnost zrušit. “

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…