Meziroční růst ekonomické aktivity byl mírně pod prognózou ČNB

28.11.2015 8:23

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 3. čtvrtletí roku 2015

Meziroční růst ekonomické aktivity byl mírně pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,5 %, v mezičtvrtletním srovnání se ekonomická aktivita zvýšila o 0,5 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve třetím čtvrtletí letošního roku nižší o tři desetiny procentního bodu v meziročním vyjádření a o jednu desetinu procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Rozdílná výše odchylky od predikce ČNB v meziročním a mezičtvrtletním vyjádření je dána dílčí revizí časové řady HDP za předcházející čtvrtletí.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí roku 2015 od prognózy ČNB směrem dolů byla dána mírně pomalejším než predikovaným růstem spotřeby domácností. Lehce pod prognózou byl i meziroční růst celkových investic, v jejichž rámci však fixní investice překvapily mírně pozitivně, a odchylka směrem dolů tak byla dána pouze vývojem tradičně kolísavých zásob. O něco rychleji oproti prognóze naopak rostla spotřeba vlády a vývoz i dovoz. Příspěvek čistého vývozu k růstu HDP byl přitom oproti prognóze ČNB jen lehce nižší.

V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s očekáváním ČNB pokračoval robustní růst české ekonomiky i během letošního léta. Podle prognózy centrální banky vzroste letos HDP o 4,7 %, a to díky zrychlující zahraniční poptávce, nízkým cenám komodit, nadále uvolněným domácích měnovým podmínkám a zvýšení vládních investic financovaných zejména z fondů EU. V příštím roce růst ekonomiky zpomalí lehce pod 3 % vlivem poklesu vládních investic a odeznění vlivu nárůstu zásob z letošního roku i propadu cen ropy. Podobné tempo růstu si pak ekonomika udrží – s kladnými příspěvky všech složek domácí poptávky – i v roce 2017.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…