Ministerstvo financí odmítá deklarované důvody neschválení Strategie vlastnické politiky státu

18.01.2017 13:06

Vláda v pondělí 16. ledna 2017 odmítla Strategii vlastnické politiky státu, jejíž zpracování bylo Ministerstvu financí uloženo usnesením vlády ze dne 15. prosince 2014.

Ministerstvo financí odmítá deklarované důvody neschválení Strategie vlastnické politiky státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Přestože poptávka po vytvoření širší a veřejnosti známé strategie vlastnické politiky státu je zakotvena v koaliční smlouvě, jako stěžejní protikorupční opatření je dlouhodobě požadována ze strany neziskových organizací v čele s Rekonstrukcí státu, je součástí vládou schváleného Akčního plánu boje s korupcí, je doporučována OECD a na její absenci poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad v Kontrolním závěru ke kontrolní akci zaměřené na majetkové účasti státu, Vláda materiál Ministerstva financí odmítla. Jediné zdůvodnění, které k odmítavému stanovisku zaznělo, bylo přitom od ministra zemědělství Mariana Jurečky. Jeho argumentaci však Ministerstvo financí rezolutně odmítá a považuje za politováníhodné, pokud by se měla stát základem pro odmítnutí tak důležitého a dlouhodobě připravovaného materiálu, jako je Strategie vlastnické politiky České republiky.

„Vyjádření pana ministra Jurečky na adresu tohoto návrhu svědčí buď o tom, že se s materiálem dostatečně neseznámil, anebo jsou zástupným argumentem pro udržení stávajícího stavu v podnicích spadajících do jeho rezortu,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. V rámci připomínkového řízení bylo Ministerstvem financí  vypořádáno celkem 70 připomínek, z toho 68 úspěšně. Zbývající 2 připomínky Ministerstva zemědělství, které vytvářejí dojem, že záměrem materiálu je centralizovat řízení majetkových účastí na Ministerstvu financí, Ministerstvo financí odmítá a trvá na tom, že v textu Strategie jednoduše nemají oporu.  „Možná má pan ministr Jurečka obavy, že by mu nová pravidla nedovolila vařit pivo v Africe ani jiné dobrodružné podnikatelské záměry s Budvarem a Lesy ČR v exotických končinách, které již avizoval v médiích,“ říká Andrej Babiš.

Ministerstvo financí důrazně odmítá, že by ambicí materiálu bylo centralizovat správu státních podniků, natož, že by měla být centralizována v rámci jeho gesce. Materiál čerpá z aktualizovaného Doporučení OECD pro řízení a správu státem vlastněných společností z července roku 2015. Věnuje se problematickým oblastem corporate governance jako jsou transparentnost, nominační proces, politika odměňování, působnost a odpovědnost orgánů nebo sledování a vyhodnocování výkonnosti.

Vymezuje základní principy chování státu jako vlastníka majetkových účastí státu v obchodních společnostech a národního podniku a zřizovatele státních podniků. Výchozím bodem vlastnické politiky je komplexní přehled podnikatelských aktiv státu, jejich základní klasifikace dle právní formy i rozdělení dle odvětvových ministerstev, která v jednotlivých společnostech, podnicích a organizacích vykonávají práva k majetkovým účastem, resp. zakladatelská práva státu.

Strategie v části věnované Institucionálnímu rámci vymezuje dva základní modely správy majetkových účastí – a to centralizovaný a necentralizovaný, nastiňuje jejich výhody a nevýhody a vychází přitom  z principů řízení a správy společností doporučovaných OECD. Strategie Vládě pouze navrhuje zpracovat analýzu výhod a nevýhod obou variant, přičemž rozhodnutí o tom, pro kterou z nich se rozhodnout, bude (jak Strategie explicitně uvádí) opět náležet vládě. Které ministerstvo by centralizované řízení vykonávalo, materiál neřeší a toto rozhodnutí by opět záviselo na vůli vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…