Ministerstvo spravedlnosti: Snížení rizika korupce na soudech a efektivnější veřejné opatrovnictví

26.11.2016 17:12

Vláda schválila dvě novely předložené Ministerstvem spravedlnosti ČR, které přináší významné změny do zákona o soudech a soudcích a do úpravy veřejného opatrovnictví.

Ministerstvo spravedlnosti: Snížení rizika korupce na soudech a efektivnější veřejné opatrovnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Novela zákona o soudech a soudcích přináší úpravu v podobě zavedení automatického generátoru přidělování věcí na soudech, který oproti současné právní úpravě vyloučí možnost ovlivnit, který soudce, senát nebo soudní oddělení bude napadnutou věc řešit, čímž přispěje ke snížení korupčního rizika na soudech. Druhá novela přináší ulehčení situace menším obcím, které nezvládají agendu tzv. veřejného opatrovnictví.

Automatický generátor zajistí nahodilost výběru soudního oddělení, jemuž napadená věc připadne. Fungovat bude na bázi algoritmu, který generuje čísla tak, že není možné odhadnout, které číslo bude následovat a bude trvat velmi dlouho, než se generovaná čísla budou moci začít periodicky opakovat. Nebude tedy možné ani dlouhodobě vysledovat způsob přidělování věcí tak, aby mohlo dojít ke zneužití.

„Náš návrh poskytuje účastníkům jistotu toho, že jejich zákonný soudce bude vybrán podle předem neovlivnitelných zákonných pravidel. Jsem přesvědčen, že tuto změnu potřebujeme, protože snižuje riziko korupce a účastník řízení je více chráněn před případnou manipulací. Zároveň chci ale zdůraznit, že kompetence sestavení rozvrhu práce zůstane dál plně v rukou předsedy soudu. Automatický generátor bude použit až v poslední fázi,“ uvedl ministr Robert Pelikán.

Důvodem k této změně byly některé příklady z praxe, které na výše uvedené zneužívání ukazovaly. Z toho důvodu se Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo do důsledku dovést už existující elektronické systémy pro přidělování věcí na soudech. Zavedení automatického generátoru nebude mít žádný negativní dopad do správy soudu a nezávislosti rozhodování soudců. Jejich specializace samozřejmě zůstanou zachovány.

Druhá vládou schválená novela zefektivňuje výkon veřejného opatrovnictví. Podle stávající právní úpravy se veřejným opatrovníkem stává vždy obec, ve které má osoba, o které soud rozhoduje, bydliště. Není tak brána v potaz velikost a personální možnosti obce. Novela reaguje na tuto situaci tak, že zavádí možnost uzavření veřejnoprávní smlouvy, jejímž předmětem je přenos výkonu veřejného opatrovnictví na jinou obec, která má pro výkon opatrovnictví lepší podmínky.

„Půjde zejména o případy, kdy obec příslušná dle bydliště nebude mít dostatečné personální či technické kapacity na to, aby zvládla vykonávat řádně funkci veřejného opatrovníka“, doplnil ministr Pelikán.

Tato změna by tak měla ulevit zejména menším obcím a přispět k řádnému výkonu veřejného opatrovnictví v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …