Ministr Jan Mládek odjíždí společně s českými podnikateli na pracovní cestu do Turecka

03.04.2015 15:25

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odlétá v úterý 7. dubna na třídenní pracovní návštěvu Turecka. Ministra, který bude se členy tureckého kabinetu jednat o rozvoji hospodářské spolupráce obou zemí a zúčastní se prestižního euroasijského summitu, bude doprovázet více než desítka českých podnikatelů v rámci mise organizované Hospodářskou komorou ČR.

Ministr Jan Mládek odjíždí společně s českými podnikateli na pracovní cestu do Turecka
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

První zastávkou bude Istanbul, kde ministr Jan Mládek vystoupí na 18. euroasijském ekonomickém summitu v panelu s názvem „Hedvábná stezka: Energetika, Ekonomika a Finance“. V obchodním a ekonomickém centru Turecka se setká se svým protějškem Nihatem Zeybekcim, ministrem průmyslu a obchodu, a s guvernérem  Istanbulu Vasipem Sahinem a dalšími osobnostmi, které se zúčastní summitu. Zájmy českých firem podpoří též na Česko-tureckém obchodním fóru.

V hlavním městě Ankaře bude ministr Jan Mládek jednat s místopředsedou turecké vlády Alim Babacanem a s dalšími ministry turecké vlády. V plánu je i setkání s premiérem Ahmetem Davutogluem. V Ankaře současně proběhne 6. zasedání Česko-turecké smíšené komise pro hospodářskou spolupráci, kterému budou předsedat ministři Jan Mládek a Ali Babacan.

„Turecko je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících vývozních destinací pro český export.  V roce 2014 činil vývoz České republiky do této země hodnotu 2,15 mld. USD. Jakkoli je to téměř sedminásobek oproti roku 2003, tedy poslednímu roku před naším vstupem do Evropské unie, jsem přesvědčen, že existuje potenciál pro další zapojení českých firem do realizace ambiciózních plánů hospodářského rozvoje Turecka. Cílem mé cesty je pomoci tento potenciál uvolnit,“ uvedl ke své cestě ministr Jan Mládek.

Dodal zároveň, že dovoz z Turecka do ČR představoval vloni celkem 1,3 mld. USD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…