Moravskoslezský kraj: Firmám, které ohrozí konec OKD, pomůže nové poradenské centrum

05.03.2021 17:56

Moravskoslezský kraj nenechá „ve štychu“ firmy, které jsou dodavatelsky navázány na OKD, a existenčně je ohrožuje konec těžby černého uhlí v regionu. Pomoc a cenné rady dostanou v novém poradenském centru, které bylo dnes 5. března 2021 otevřeno v prostorách Okresní hospodářské komory v Karviné.

Moravskoslezský kraj: Firmám, které ohrozí konec OKD, pomůže nové poradenské centrum
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Poradenské centrum spolufinancuje Moravskoslezský kraj, provozovat ho bude Okresní hospodářská komora Karviná v kancelářích v Karviné i Havířově. Jde o jednu z prvních aktivit odborné skupiny s pracovním názvem TASK FORCE OKD, jejímiž členy jsou kromě Moravskoslezského kraje také Krajská hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR, Úřad práce a Moravskoslezský pakt zaměstnanosti. Cílem této odborné skupiny je vytvořit krajský program, který pomůže firmám navázaným na OKD vyrovnat se s útlumem a ukončením těžby uhlí v regionu tak, aby dál úspěšně fungovaly a dávaly lidem práci.

„Před měsícem jsme společně oslovili 260 dodavatelů OKD a v dopise je požádali o vyplnění dotazníku. Abychom přesně určili míru dopadu plánovaného ukončení těžby na jednotlivé firmy, potřebovali jsme některé údaje, které není možné zjistit z veřejných zdrojů nebo orgánů státní správy. Unikátní výzkum, který nikdo jiný nedělal, protože všichni se zaměřují hlavně na OKD, potvrdil naše odhady. Když nic neuděláme, s koncem OKD může přijít o práci až 4200 lidí. Upozorňuji, že nemluvím o zaměstnancích této těžební společnosti, o které se postará stát. Řešíme teď ty, kteří pracují ve firmách na OKD navázaných,“ uvedl první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka.

Řekl, že významné omezení nebo ukončení aktivit v souvislosti s ukončením činnosti OKD předpokládá 45 procent stávajících dodavatelů OKD. „Tyto firmy plánují propustit zhruba třetinu svých lidí - dohromady přes 4 tisíce zaměstnanců,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka a dodal: „Sečteno, podtrženo: Zjistili jsme, v jaké míře jsou dodavatelské firmy postiženy dopady útlumu těžby a také zhruba co potřebují a o jakou pomoc by stály. Nejvíce by přivítaly pomoc při hledání nových obchodních a podnikatelských příležitostí. Ocenily by třeba zapojení do investičních projektů financovaných z veřejných prostředků nebo pomoc uvolňovaným pracovníkům při hledání nové práce. Prostě chtějí najít nové odběratele a přežít,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že tuto pomoc nabídne právě otevřené poradenské centrum.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

„MS Pakt bude mít na starosti vše, co se týká zaměstnanců - poradenství, hledání nového uplatnění, hospodářská komora a její členové zas vše, co se týká samotných firem - plány restrukturalizace, nové trhy, změna produktového portfolia, nový marketing a další,“ popsal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

„Pro všechny firmy, které jsou ohroženy útlumem těžby, je tu připravena okamžitá a bezplatná pomoc. Všem znovu napíšeme a v dotazníku je vyzveme k individuální spolupráci. Potřebujeme zmapovat individuální potřeby firem. Prostě se jich zeptáme, co chtějí, potřebují a nabídneme pomoc na míru. Ušetříme tak všem čas a pomoc bude adresná a věřím, že i účinná. Takže prosím, odpovězte na náš dotazník, pište, volejte,“ řekl Martin Navrátil, ředitel Moravskoslezského paktu zaměstnanosti.

„Naše komora, stejně jako komory okresní, dlouhodobě poskytuje podporu podnikatelům zejména poradenskými a konzultačními službami spojenými s podnikatelskou činností. Podporujeme vzdělávání ve firmách, pomáháme jim při vstupu na zahraniční trhy a podobně. Současná situace velí spojit v kraji svoje síly, podpořit naše podnikatelské subjekty a snažit se zachovat pracovní místa. Rok už mimo jiné poskytujeme poradenství v souvislosti s pandemií a můžu říci, že stále se na nás obracejí desítky firem týdně. Prostřednictvím Enterprise Europe Network spoluorganizujeme celou řadu, dnes bohužel pouze online, dvoustranných jednání firem. Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí se chystá speciální balíček služeb, který nabídne veškerou asistenci podnikatelům při vstupu na zahraniční trh. Zcela určitě využijeme při práci poradenských center i odborné zkušeností našich členských firem,“ konstatoval Jan Březina, předseda představenstva Krajské hospodářské komory MSK.

„Svaz průmyslu a dopravy je připraven pomoci firmám, které tuto situaci využijí ke své transformaci z pohledu hledání nového zákazníka či změny produktu. Naší předností to, že jim umíme pomoci získat nové zákazníky na exportních trzích, nebo je propojit s našimi členskými firmami,“ uzavřel viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…