NKÚ zkontroloval kampaně Klasa a Regionální potravina

11.08.2014 12:41

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dnes zveřejnil informace o kontrole kampaní na podporu značek Klasa, Regionální potravina a Vína z Moravy, vína z Čech.

NKÚ zkontroloval kampaně Klasa a Regionální potravina
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

V letech 2008 až 2013 na ně Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) a Vinařský fond vynaložily celkem 1,5 miliardy korun. NKÚ kromě nekonkrétnosti cílů jednotlivých kampaní a porušování rozpočtové kázně kritizoval také oblast veřejných zakázek na realizaci kampaní. V rámci podpory značek Klasa a Regionální potravina bylo zadáno kromě 108 zakázek malého rozsahu také 6 nadlimitních zakázek – a NKÚ u všech šesti nalezl porušení zákona o veřejných zakázkách.

SZIF v reakci na závěry kontroly konstatoval, že největší část zjištění NKÚ se dotýká období do roku 2011 a lze z nich usuzovat na tehdejší nedostatečnou funkčnost vnitřního kontrolního systému. Současně však SZIF připomíná, že byla od roku 2011 z vlastní iniciativy fondu přijata řada opatření a postupů, aby se podobná pochybení neopakovala. Ředitel fondu Martin Šebestyán, který byl do funkce jmenován 31. 12. 2013, k tomu řekl: „Je pro nás potěšující, že počet a rozsah zjištění týkajících se etapy 2012-2013 byl zřetelně nižší, z čehož lze usuzovat, že přijatá opatření do značné míry splnila svůj účel.“ SZIF nemůže po výsledcích kontroly přijmout žádná personální opatření, protože ze zaměstnanců zapojených do roku 2011 do schvalovacích procesů už dnes v organizaci nikdo nepracuje.

Porušení rozpočtové kázně podle Šebestyána neznamená, že by se uvedené prostředky někam ztratily, jde podle něj spíše o formální pochybení, např. o opožděné dokončení schvalovacího procesu u některých výdajů. Ředitel SZIF se kromě toho domnívá, že „NKÚ některá jednotlivá zjištění nevyhodnotil správně, ačkoli jsme jeho závěry rozporovali už v průběhu kontroly. Náš postoj budeme obhajovat i u finančního úřadu, který nyní bude na návrh NKÚ údajná porušení rozpočtové kázně posuzovat.“ Příslušný finanční úřad přitom hodnotí stejně jako NKÚ jen menšinu případů – ze 74,9 mil. korun, u kterých NKÚ v posledních letech konstatoval porušení rozpočtové kázně, viděl finanční úřad pochybení fondu shodně „pouze“ u 4,3 mil. korun, z nichž vyměřil fondu odvod za porušení rozpočtové kázně.

Ministr zemědělství Marian Jurečka k nálezu NKÚ řekl, že se uvedená zjištění týkají předchozích vedení ministerstva a že ustanovil pracovní skupinu Klasa 2015+, která má připravit koncepci budoucí propagace této značky, a totéž plánuje u značky Regionální potravina. Podle něj by se „v připravované veřejné zakázce na marketingovou podporu značky Klasa, resp. v současnosti realizované kampani na Regionální potravinu, žádné excesy už neměly objevit.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…