NPÚ: Hradozámecká noc se blíží!

01.08.2014 16:09

Král Jiří se svým rodem ji oslaví na Kunštátě, užít si ji však lze na více než sedmdesáti hradech a zámcích po celé republice!

NPÚ: Hradozámecká noc se blíží!
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Poslední srpnová sobotní noc znamená už tradičně vrchol prázdninové sezony, který Národní památkový ústav slaví nočním otevřením řady hradů a zámků s komponovanými programy, divadlem, hudbou, světelnými efekty a dalšími akcemi plnými romantiky. Letos, kdy se Hradozámecká noc uskuteční již popáté, bude jejím centrem státní zámek Kunštát, sídlo letošního Roku pánů z Kunštátu. Lidé však mohou přijít oslavovat na dalších třiasedmdesát hradů a zámků.

Oslavy na státním zámku Kunštát vypuknou již ve 14 hodin; celé odpoledne pak bude návštěvníky bavit sled divadelních představení, šermířských soubojů a strhujících fakírských vystoupení. Kromě toho bude možné vyzkoušet si střelbu na dobové střelnici, prohlédnout si za doprovodu mistra Matěje katovskou dílnu a zažít atmosféru ve vojenském ležení. Znít k tomu bude dobová hudba i košilaté Boccacciovské rozprávky. Po 18. hodině přijede na Kunštát král Jiří z Kunštátu a Poděbrad se svou družinou; k oslavám se připojí a nechají se rozptýlit turnajem, šermíři, kejklíři a úderem půlnoci velkou ohňovou show a ohňostrojem.

Nejen Kunštát však bude o Hradozámecké noci žít; dalších sedmdesát tři památek spravovaných NPÚ chystá pro své návštěvníky neobvyklé zážitky. Na státním hradě Grabštejn mohou lidé vyrazit S Jiřím Mehlem ze Střelic renesanci vstříc; tamní Hradozámecká noc bude totiž ve znamení velké renesanční přestavby, jíž zámek na prahu novověku prošel. Státní zámek Litomyšl zase věnuje Hradozámeckou noc svému překrásnému baroknímu divadlu: vrátí se do roku 1798, kdy zde Waldsteinové připravovali premiéru hry Milenec a sok v jedné osobě. Celý zámek tak ovládnou přípravy a zkoušky, na něž bude přísně dohlížet hraběnka Marie Františka z Hohenfeldu, které se pranic nelíbí rozhazování jejího manžela. Na Hrubém Rohozci se návštěvníci při kostýmovaných nočních prohlídkách zámku nazvaných Budiž světlo! zamyslí nad tím, „jestli ono to potmě nebylo lepší“... Nejkrásnějšími interiéry zámku Konopiště i jeho tajemnými zákoutími provedou návštěvníky o Hradozámecké noci kostýmovaní průvodci a k věcem mezi nebem a zemí je přivedou v temných stěnách státního hradu Křivoklát při setkání s mystickým iluzionistou a jeho velkolepou show a při objevování tajemství alchymisty Edwarda Kellyho. Nebe ze zcela jiného úhlu spatří lidé v klášteře Kladruby, kde se budou dalekohledy z Hvězdárny a planetária Plzeň dívat na denní i noční oblohu a v kostele Nanebevzetí Panny Marie se dozvědí více o betlémské hvězdě.

Místo, kde by svou Hradozámeckou noc strávili nejraději, si lidé mohou vybírat na www.hradozameckanoc.cz nebo na webových stránkách zapojených hradů a zámků (jejich seznam je v příloze). Podrobnější přehled akcí na jednotlivých objektech pošleme v další tiskové zprávě věnované Hradozámecké noci ve druhé polovině srpna.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice rovněž spravuje více než sto nemovitých památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. NPÚ však nespravuje pouze hrady a zámky, v jeho péči jsou i významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), které vtiskly městům a krajině nezaměnitelný ráz. Další informace jsou na www.npu.cz.

Seznam památek zapojených do Hradozámecké noci 2014:

1. Bečov nad Teplou
2. Benešov nad Ploučnicí
3. Bouzov
4. Broumov
5. Bruntál
6. Březnice
7. Bučovice
8. Cimburk u Koryčan
9. Častolovice
10. Červená Lhota
11. Červený Hrádek u Jirkova
12. Český Šternberk
13. Dačice
14. Duchcov
15. Frýdlant
16. Grabštejn
17. Hazmburk
18. Horšovský Týn
19. Hradec nad Moravicí
20. Hrubý Rohozec
21. Chvalský zámek
22. Janův hrad
23. Jezeří
24. Karlova Koruna
25. Karlštejn
26. Kladruby
27. Konopiště
28. Kost
29. Krakovec
30. Krásný Dvůr
31. Kratochvíle
32. Křivoklát
33. Kunětická hora
34. Kunín
35. Kunštát
36. Kynžvart
37. Landštejn
38. Libochovice
39. Litomyšl
40. Loučeň
41. Lysice
42. Manětín
43. Mnichovo Hradiště
44. Mníšek pod Brdy
45. Náměšť nad Oslavou
46. Nelahozeves
47. Nové Hrady
48. Nový zámek Kostelec nad Orlicí
49. Nový zámek u Lanškrouna
50. Opočno
51. Orlík nad Humpolcem
52. Ploskovice
53. Rabí
54. Radim
55. Rosice
56. Roštejn
57. Rožmberk
58. Sázava
59. Slatiňany
60. Sovinec
61. Staré Hrady
62. Šternberk
63. Švihov
64. Točník
65. Uherčice
66. Valdštejnský palác
67. Velhartice
68. Velké Březno
69. Velké Losiny
70. Vizovice
71. Zahrady pod Pražským hradem
72. Zlatá Koruna
73. Zruč nad Sázavou
74. Žleby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…