Na českém pavilonu EXPO Milano se budou podílet studenti ČVUT

17.06.2014 15:05

Studenti Fakulty architektury a Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze zvítězili ve spolupráci s firmou FullCapacity, s.r.o., ve veřejné soutěži o realizaci projekčního audiovizuálního systému v pavilonu České republiky na EXPO Milano 2015.

Na českém pavilonu EXPO Milano se budou podílet studenti ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

„Jedná se o interaktivní systém vyjadřující základní téma EXPA, tedy Energie pro planetu, potraviny pro život,“ říká doc. Vladimír Soukenka z Fakulty architektury ČVUT. Koncept celého systému lze popsat takto: čím pomaleji jdete přírodou, tím větší tajemství vám odkrývá. Návštěvník, který projde expozicí bez zastávky, uvidí záhonek s lesní vegetací, za kterou je promítán les s hlasitou zvukovou kulisou. Pokud se, zastaví, ukryté kamery uvnitř vegetace začnou přibližovat v projekci větší a větší detaily rostlin. Zároveň se začíná i zpomalovat zvuková kulisa. Kouzlem je, že zpomalený zvuk cvrčka zní jako kostelní chorál.

Tým studentů ČVUT je složen ze zástupců Ústavu interiéru a výstavnictví, Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury a Institutu intermédií Fakulty elektrotechnické ČVUT. V soutěžní přihlášce je uvedeno 12 studentů z ateliéru interiéru a výstavnictví docenta Vladimíra Soukenky i ateliéru průmyslového designu profesora Mariana Karla, kteří na zadání pracovali v zimním semestru a společně své projekty prezentovali. Autorem vítězného námětu je Bc. David Sivý. Na konečném projektu s ním pracoval již užší tým studentů a doktorandů Fakulty architektury a Institutu intermédií při Fakultě elektrotechnické ČVUT.

„Systém vyjadřuje současný trend reflexe světa, kdy máme techniku a technologie, které mohou ukázat skryté krásy a poetiku všeho kolem nás. Umění a unikátnost je pouze v myšlence užití techniky k lidštějšímu pohledu na svět. Již od roku 2006 máme na ČVUT Institut intermédií, který se snaží spojovat výuku technických a uměleckých škol. Právě v prolínání způsobu racionálního a emocionálního myšlení vidím inspiraci pro současný trend v podpoře vědy a výzkumu. Tak jako na EXPO Brusel v roce 1959 okouzlila Laterna magika svět naší českou invencí spojující umění a techniku,“ dodává docent Vladimír Soukenka.

Soutěže se kromě ČVUT v Praze zúčastnila také VŠUP s projektem z ateliéru Federika Diaze a Universita Tomáše Bati ve Zlíně s projektem z ateliéru prostorové tvorby Ing. arch. Michaela Klanga. Podle docenta Soukenky je na celé soutěži nejpodstatnější, že se vysokoškolské umění a výzkum budou podílet na reprezentaci kultury naší země.

Největším přínosem pro naše studenty bude samotný proces skutečné realizace. Do října letošního roku musí tým připravit funkční prototyp v Praze a v květnu 2015 bude celý projekt stát v českém pavilonu na EXPO v Miláně.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…