Na mošnovské letiště ode dneška jezdí vlaky ČD

13.04.2015 16:58

Dnes brzy ráno dorazil na Letiště Leoše Janáčka Ostrava první osobní vlak Českých drah. Mošnovské letiště je první, které má v republice vlakové spojení, a nabízí tak komfortní spojení letecké a železniční dopravy.

Na mošnovské letiště ode dneška jezdí vlaky ČD
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Deset párů vlaků denně aktuálně zajišťují jednotky CityElefant, od platnosti jízdního řádu 2015/2016 v polovině prosince však vyjedou na letiště noví RegioPanteři, které pořizuje národní dopravce za finanční podpory ROP Moravskoslezsko.

„Zahájení železničního provozu na mošnovské letiště je výsledkem velkého úsilí Moravskoslezského kraje a také dlouholeté úspěšné spolupráce s národním dopravcem. Věřím, že dnešek bude výzvou i pro hlavní město, které vlakové spojení s Letištěm Václava Havla tolik potřebuje,“ uvádí Pavel Krtek, předseda představenstva ČD a současně doplňuje:„Do poloviny prosince zajistíme dopravu na mošnovské letiště jednotkami CityElefant, v rámci prodloužené linky S2. V pracovní dny a sobotu vypravujeme deset párů vlaků, které jedou zpravidla ve dvouhodinovém intervalu, v neděli jede o jeden pár spojů méně. Od nového jízdního řádu nasadíme jednopatrové RegioPantery. Budou to první dvě jednotky z únorového rámcového kontraktu na dodávku až 11 elektrických dvouvozových jednotek. Zaplatíme za ně necelých 134 mil. korun, na zbývajících 40 % hodnoty vozů, tedy 90 milionů, jsme získali dotaci z ROP Moravskoslezsko.“

Nové spojení s letištěm otevře dveře do celého kraje. „Moravskoslezský kraj se stal prvním regionem v Česku, který má mezinárodní letiště napojené na železnici. Letiště se tak stává součástí komplexní dopravní infrastruktury nadregionálního a potažmo i mezinárodního významu. Rozvoj tohoto prostoru patří mezi priority kraje, a to zejména s ohledem na těsnou vazbu na průmyslovou zónu Mošnov. O zónu v Mošnově se zajímá řada investorů, práci tu v budoucnu získají stovky lidí. Velká část z nich vlak k cestě do zaměstnání určitě ráda využije,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Jde o ukázkový příklad, kdy všechny zainteresované instituce táhly za jeden provaz a výsledkem je nová komfortní služba pro cestující. Jako správce infrastruktury doufáme, že se v blízké budoucnosti podobný model spolupráce ještě rozšíří při napojování železnice na další důležité dopravní uzly,“ poznamenává generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý.

Kraj jako objednatel dopravy pochopitelně reaguje na změny v souvislosti s železničním spojením do Mošnova. „Současně se zahájením provozu vlakové linky S2 dochází ke změnám na autobusových linkách obsluhujících ostravské letiště. Na lince 333 dochází k úpravám časových poloh některých spojů a k zavedení nových spojů tak, aby byla z Ostravy zajištěna obsluha celého směnného režimu firem sídlících v průmyslové zóně Mošnov. Na lince 670 dochází k obdobným úpravám pro spojení průmyslové zóny s Novým Jičínem, navíc vybrané spoje této linky budou na mošnovském letišti obousměrně provázány se spoji vlakové linky S2,“ upřesňuje Daniel Havlík, náměstek hejtmana pro dopravu.

Větší nápor zažije mošnovské letiště už koncem dubna. „Na nadcházející Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 dorazí řada zahraničních fanoušků i letecky, vlaky z mošnovského letiště tak budou první volbou pro dopravu do Ostravy. CityElefanty jsou moderní vozidla a nabídnou cestujícím dostatečnou kapacitu míst a také potřebný komfort,“ uvádí Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za úsek osobní dopravy. „Velké plány máme s využitím vlakového spojení na letiště i ve dnech konání zářijových Dnů NATO. Už dnes pracujeme na zajištění atraktivních přímých spojení na Mošnov z různých částí země. Rýsuje se například jízda pendolina nebo railjetu z Prahy, mimořádných vlaků z jižní Moravy, od Bohumína, případně Olomouce,“ naznačuje Michal Štěpán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…