Nadační fond Homolka podpořil 150 000 korun ozdravný pobyt dětských alergiků

22.07.2014 16:32

Děti z Klubu AA Homolka, sdružujícího rodiny malých alergiků a astmatiků, si letos v srpnu užijí ozdravný pobyt u moře také díky Nadačnímu fondu Homolka. Jeho správní rada již v červnu odsouhlasila pro tuto akci příspěvek ve výši 150 000 korun.

Nadační fond Homolka podpořil 150 000 korun ozdravný pobyt dětských alergiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Klub AA Homolka působí při Centru alergologie a klinické imunologie od roku 1998 a ozdravné pobyty u moře pořádá pravidelně. Letošní pobyt se uskuteční ve dnech 17. – 31. 8. v řecké vesničce Messangala, na Olympské Rivieře. „Na toto místo vyjíždíme letos po jedenácté. Bydlíme v malém rodinném hotelu přímo na pláži,“ říká Jaroslava Šimoníčková, vedoucí sestra pobytu. Ta bude spolu s vedoucím lékařem doc. MUDr. Vítem Petrů, CSc. a dalšími dospělými pečovat o celkem 56 dětí ve věku od šesti do patnácti let.

Nadační fond Homolka každoročně přispívá na rozvoj a zkvalitnění péče o dětské pacienty v Nemocnici Na Homolce. V uplynulých dvanácti měsících získalo finanční prostředky zdejší Dětské oddělení, Dětská léčebna Mánes, Klub rodičů dětí s poruchou metabolismu tuků při Metabolické poradně a Oddělení dětské alergologie a klinické imunologie. „Za loňský rok a za šest měsíců letošního roku jsme dětem poskytli 723 639 korun. Loni jsme dětským alergikům dali 150 000 Kč a letos také. Celkem tedy 300 000 korun,“ upřesňuje Dr. Lenka Tomešová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Homolka.

„S léčebnými přímořskými pobyty máme mnohaleté zkušenosti a jsme přesvědčeni o jejich výborném efektu na zlepšení zdraví a kvality života alergických dětí,“ říká docent Petrů. „Potvrzují to výsledky sledování, která probíhala na našem pracovišti před několika lety.“ V prvním sledování lékaři hodnotili zdravotní stav souboru dětských astmatiků, kteří se zúčastnili léčebného přímořského pobytu. Porovnávali je s kontrolním souborem dětí se stejným onemocněním, které pobyt u moře ve sledovaném období neabsolvovaly. Tehdy se ukázalo, že u skupiny dětí léčených u moře se výrazně snížila aktivita onemocnění a zmírnila tíže nemoci. Děti lépe snášely fyzickou zátěž, poklesla spotřeba léků a snížily se školní absence. „S odstupem několika let jsme účinek této léčby hodnotili i u skupiny dětí s atopickým ekzémem. Díky přímořskému pobytu u nich významně ustoupil rozsah postižení kůže ekzémem,“ dodává docent Petrů.

Přímořská léčba je důležitou součástí komplexní léčby alergických onemocnění. Pobyt u moře mnoha dětem s alergickým onemocněním a astmatem prospívá, děti se během něj zbavují příznaků onemocnění a zcela bez problémů se zúčastňují nejrůznějších aktivit. Součástí terapie jsou také sportování, zvyšování fyzické kondice, otužování, individuální i skupinové rehabilitační cvičení a další aktivity. Velký význam sehrává psychické přeladění organismu - ozdravné pobyty mají tedy i psychoterapeutický účinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …