Národní divadlo Moravskoslezské: Jubilejní OST-RA-VAR bude nabitý oslavami!

04.12.2016 20:12

Tradiční Festival ostravských činoherních divadel se v letošním roce uskuteční od 7. do 11. prosince 2016. OST-RA-VAR nabídne 16 činoherních inscenací, dva rozborové semináře, jeden tematický seminář a 4 projekty v rámci off-programu.

Národní divadlo Moravskoslezské: Jubilejní OST-RA-VAR bude nabitý oslavami!
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Těšit se návštěvníci mohou také na výstavu, nový almanach a řadu dalších novinek!

Jaká je historie OST-RA-VARu?

Historicky první ročník OST-RA-VARu (v té době ještě nultý) se konal v roce 1997 pod názvem Festival ostravských divadel (později upraven na Festival ostravských činoherních divadel). Jeho hlavními iniciátory byli režiséři Juraj Deák a Radovan Lipus a dramaturgové Marek Pivovar a Alice Taussiková. Organizátorem se stal činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského, ke kterému se připojilo Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna, Divadlo loutek Ostrava (to se od roku 2012 přehlídky neúčastnilo) a Stará aréna (od roku 2015 jako profesionální scéna). „Původním nápadem Juraje Deáka bylo na pár dnů kritiky a novináře do Ostravy nalákat, aby překonali svou vytrvalou pohodlnost, omamnou neznalost či sebevědomou skepsi, přijeli, viděli a pak průběžně docházelo na reflexi toho, čeho všeho je mocna činohra Národního divadla moravskoslezského. Poté jsme s Markem Pivovarem přidali každý něco svého
– já jsem prosadil do programu přizvání dalších ostravských divadel, a aby ten festival i pro vysoké školy inspirační smysl měl, byli Markem pohotově pozváni studenti DAMU, JAMU, VŠMU a s nimi taky hned posluchači rozmanitých divadelních věd. Z těchto tří složek, NDM + další ostravská divadla + kritici a studenti, začal se rodit kolotavý a hlučný svět, někdy problematický, jindy zářící nadšením a zdarem, z jarního Festivalu ostravských činoherních divadel stal se postupně respektovaným předadventním Ost-ra-varem. Rostla účast, publicita i zájem. Objevily se semináře, výstavy, oficiálně seriózní i divoké alternativní zpravodaje…,“ vzpomíná režisér Radovan Lipus.

Název OST-RA-VAR, odkazující k tradičnímu ostravskému pivu a zároveň evokující intenzivní divadelní vření, byl poprvé použit v roce 2000.

Čím je výjimečný OST-RA-VAR?

Jedná se o jediný festival svého typu v České republice, který se zařadil mezi renomované tuzemské divadelní akce. Festival je určen výhradně divadelním pedagogům, kritikům a teoretikům, kulturním redaktorům a praktickým divadelníkům, stejně jako studentům vysokých divadelních škol (praktických i teoretických) – tedy všem těm, kdo mají divadlo jako hlavní náplň pracovní či studijní. Jeho smyslem je nabídnout účastníkům v několika dnech reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok. OST-RA-VAR tedy na rozdíl od jiných festivalů nedováží inscenace, ale diváky! Snaží se ukázat divadelním odborníkům, kritikům a teoretikům či jejich studentům, že ostravská divadelní scéna si zaslouží pozornost.

Své názory na uvedené inscenace pak mohou účastníci vyjevit na seminářích, jichž se účastní divadelní kritikové a teoretikové, divadelníci, studenti divadelní vědy a samozřejmě inscenátoři a ti z herců, kterým to náročný festivalový program dovolí. „Nemohu se zbavit dojmu, že kdysi jsme se dokázali povznést i nad ty kritické rýpance a reflexe, které nám připadaly značně nespravedlivé. Zato dnes už se pomalu nedovedeme vyrovnat ani s těmi oprávněnými (což říkám i při vědomí oné bídy, v níž se současná česká divadelní kritika nachází). Říkám-li ‚nedovedeme‘, mám na mysli režiséry, dramaturgy i herce bez rozdílu. Zdá se mi, že se mnohdy snažíme tak trochu zakonzervovat do svých ulit, přičemž každé vyrušení nás bolí. Stylizujeme se do jakési podivné netýkavé instituce: málo radosti, málo skromnosti a hodně uražené ješitnosti. Takže nám všem přeji, aby nás to přešlo,“ podotýká k rozborovým seminářům dramaturg Marek Pivovar.

Již potřetí se uskuteční také tematický seminář, tentokrát na téma „Produkční dům jako alternativa“. A protože off-program se organizátorům osvědčil, zařazují ho i letos.

Co přinese 20. ročník?

Tradiční Festival ostravských činoherních divadel se v letošním roce uskuteční od 7. do 11. prosince 2016. OST-RA-VAR nabídne 16 činoherních inscenací, dva rozborové semináře, jeden tematický seminář a 4 projekty v rámci off-programu.

A co je pro festival k tomuto jubileu dále připraveno?

Na stránkách NDM bude umístěn speciální elektronický archiv festivalu, kde budou uveřejněny kompletní informace k jednotlivým festivalovým ročníkům, jako např. program, tištěné zpravodaje a videozpravodaje, fotografie, ohlasy v tisku, festivalové příspěvky a další. Do dalších let navíc připravuje NDM možnost archivace audiovizuálních záznamů z diskuzí.

V rámci 20. ročníku se také uskuteční výstava OST-RA-VARu – to nejlepší a nejzajímavější prostřednictvím série fotografií, které budou reflektovat uplynulých 20 ročníků festivalu. Výstavu budou mít možnost zhlédnout nejenom účastníci festivalu, a to od 7. prosince v prostorách „Dvanáctky“. Zde také proběhne 7. prosince v 18 hodin vernisáž, slavnostní zahájení festivalu a křest nově vzniklého almanachu primátorem statutárního města Ostrava Tomášem Macurou. Almanach OST-RA-VARu zobrazuje proměny festivalu v letech, přináší studie divadelních kritiků, recenze, kritiky, postřehy, zážitky, vzpomínky a mnoho dalšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…