Národní divadlo se zapojí do evropské on-line platformy

12.05.2015 13:48

Národní divadlo se zapojí do společné on-line platformy pro zpřístupňování živých přenosů, záznamů a dokumentů z procesu vzniku operních inscenací. Iniciátorem mezinárodního projektu je organizace Opera Europa s podporou programu Kreativní Evropa Evropské komise a Evropské vysílací unie.

Národní divadlo se zapojí do evropské on-line platformy
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Cílem platformy, která je dostupná na adrese www.theoperaplatform.eu, je bezplatně umožnit zájemcům ze všech zemí světa on-line přístup k operním inscenacím a koncertům, jejich ukázkám a dokumentárním videím. Do projektu se zapojila například: londýnská Covent Garden, milánská La Scala nebo Vídeňská státní opera.

„Živé přenosy a záznamy operních inscenací, ale i rozhovory s tvůrci a účinkujícími nebo pohledy do zákulisí mohou přivést do našich divadel nové publikum, a navíc dokumentují inscenace a tvůrčí proces jejich vzniku. Živé umění vždy vzniká na konkrétním místě, s konkrétními tvůrci a v určitém společenském a uměleckém kontextu. Nyní se stáváme součástí širokého projektu, který umožňuje zprostředkovat toto umění i divákům v zahraničí,“ říká ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvia Hroncová.

Spuštění platformy, jejíž obsah se v nejbližších měsících dále rozroste, bylo jednou z hlavních událostí jarní konference organizace Opera Europa, jejímž členem je také Národní divadlo. Konference proběhla od 6. do 8. května 2015 v Madridu a kromě zmíněné on-line platformy nabídla 220 účastníkům ze 105 operních domů a spřízněných organizací diskuse, prezentace nebo pravidelnou burzu koprodukcí. „Pokud jde o Národní divadlo, největší zájem projevili zástupci divadel z Evropy a USA o koprodukci na Straussově Elektře v režii Keitha Warnera se scénografií Borise Kudličky, kterou připravujeme na červen 2016 ve Státní opeře. Poptávky jsme obdrželi i na naše další připravované tituly,“ upřesnila ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvia Hroncová.

Další konference Opera Europa se uskuteční v listopadu v Bukurešti. Mezitím bude Praha hostit patnáctičlenné předsednictvo, jehož členem je i ředitel Národního divadla Jan Burian, a to u příležitosti premiéry Belliniho Normy v režii Tomo Sugaa na začátku října 2015.

„Opera Europa dlouhodobě hledá odpovědi na otázky spojené s vytvářením podmínek pro co nejhodnotnější operní tvorbu s přihlédnutím na efektivně vynaložené veřejné i soukromé prostředky. Řada operních domů v Evropě čelí stejným výzvám jako my v Praze a Opera Europa nám dává možnost se z těchto zkušeností poučit a přispět tak k naplňování očekávání kladených na Národní divadlo. V neposlední řadě jsou konference této organizace příležitostí pro vyhledávání vhodných koprodukčních partnerů pro inscenace chystané na scénách Národního divadla, čehož jsme opět v plné míře využili," říká ředitel Národního divadla doc. Jan Burian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…