Národní galerie představí ve Veletržním paláci třináct podob Cate Blanchett

14.10.2017 19:11

Podzimnímu programu Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci bude vévodit filmová instalace berlínského umělce Juliana Rosefeldta Manifesto v hlavní roli s australskou herečkou Cate Blanchett.

Národní galerie představí ve Veletržním paláci třináct podob Cate Blanchett
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Ta ve třinácti rolích představí návštěvníkům manifesty, které stály u zrodu moderního umění. Již tradiční Autumn Opening se uskuteční 18. října, zahájeno bude celkem pět výstavních projektů.

Manifesto vychází z písemných materiálu futuristů, dadaistů, hnutí Fluxus, suprematistů a dalších uměleckých skupin i z úvah jednotlivých umělců, architektů, tanečníků a filmařů.

„Třináctidílná instalace byla před Prahou představena v Berlíně, New Yorku, Helsinkách nebo Buenos Aires a všude sklidila nebývalý ohlas. Cate Blanchett se v rámci tohoto ‚manifestu manifestů’ převtěluje do třinácti postav – bezdomovce, učitelky, loutkoherečky nebo dělnice a proslulým i méně známým výrokům dává v nečekaných souvislostech nové, dramatické vyznění,“ uvádí generální ředitel NG Jiří Fajt.

Studentská tvorba a ozvěny Františka Skály

Společně s Manifestem představí Národní galerie 18. října ve Veletržním paláci také výstavu Biafra ducha. Studenti z třetího světa v Československu, jež seznamuje s tvorbou afrických a asijských studentů, kteří v 60. a 70. letech v Praze studovali film. Československá nová vlna se tak poprvé objevuje v kontextu děl významných filmařů, jako Nabil Maleh ze Sýrie, Mohammed Lakhdar-Hamina z Alžíru nebo Nosratollah Karimi z Iránu, stejně jako těch, o jejichž dalších osudech není nic známo.

To nejlepší ze současné studentské výtvarné tvorby na evropském kontinentu již potřetí ve Veletržním paláci představí výstava finalistů ceny StartPoint 2017. Součástí vernisáže bude vyhlášení vítěze 15. ročníku ceny.

Prezidentský salonek bude v rámci dlouhodobého projektu Introducing tentokrát hostit výstavu Půst portugalského umělce Pedra Henriquese, který zde vystaví své podivné objekty v doprovodu videa portugalského umělce a akademika Miguela Soarese.

Součástí podzimní vernisáže bude v neposlední řadě také otevření dosud běžně nepřístupného prostoru Haly A Veletržního paláce, kde bude představena dlouhodobá instalace děl Františka Skály, které NG získala z nedávno ukončené výstavy ve Valdštejnské jízdárně.

„Nebývalý úspěch výstavy, kterou zhlédlo přes 60 tisíc návštěvníků, nás přivedl k myšlence vystavit ve Veletržním paláci dlouhodobě Skálova díla, která jsme získali do našich sbírek i ta, která umělec Národní galerii daroval nebo zapůjčil. 18. října se mohou účastníci Autumn Openingu těšit třeba na Zub času nebo na některé z tajuplných muzejních pavilonů,“ dodává Jiří Fajt.

Autumn Opening - 18. října 2017 v 19 hodin, vstup zdarma

Podzimní výstavy v NG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…