Návratnost dvacetikorun byla vysoká, většinu padesátihaléřů si lidé nechali

03.11.2014 9:35

Dvacetikorun se do České národní banky vrátilo přes 95 procent, u padesátihaléřů byla návratnost o poznání nižší – 80 procent jich zůstalo mezi lidmi. Šestiletá lhůta pro výměnu neplatných 20 Kč a 50 h vypršela na konci srpna letošního roku.

Návratnost dvacetikorun byla vysoká, většinu padesátihaléřů si lidé nechali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Mezi lidmi zůstalo 5 185 650 kusů bankovek 20 Kč, což představuje 4,9 % z jejich množství v oběhu. Padesátihaléřů nebylo předloženo k výměně 365 434 151 kusů, tj. cca 80,7 % z celkového množství této nominální hodnoty. Uvedené množství nevrácených mincí je sice vysoké, ale nijak výjimečné.

Velký rozdíl v návratnosti mezi mincí a bankovkou je zcela běžný - i ve stejné nominální hodnotě se mincí vrací méně. Obecně navíc platí, že čím nižší je nominální hodnota, tím větší množství peněz se z oběhu nevrátí.

O ukončení platnosti obou nominálů rozhodla bankovní rada České národní banky 31. ledna 2008, neboť přestaly plnit funkci oběživa. To v praxi znamená, že se jich z oběhu zpět do centrální banky vracela pouze malá část.

Papírové dvacetikoruny budou standardně rozřezány na tzv. bankovkovou drť. Padesátihaléře nebudou demonetizovány, ale prodány jako hliník, jehož množství činí díky vráceným mincím 78 tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…