Návrh zákona o odškodnění protiprávně sterilizovaných osob se bude vztahovat až k roku 2012

13.09.2015 7:32

Na posledním, mimořádném, zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR se řešilo i odškodnění neoprávněně sterilizovaných osob.

Návrh zákona o odškodnění protiprávně sterilizovaných osob se bude vztahovat až k roku 2012
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Základním cílem zákona je odškodnit osoby, které byly v minulosti v ČR protiprávně sterilizovány. Protiprávní sterilizace je sterilizace provedená bez svobodného a informovaného souhlasu pacienta či pacientky. Souhlas se sterilizací musel být stejně jako s jakýmkoliv jiným zákrokem plně svobodný a informovaný. Věcný záměr zákona je reakcí na protiprávní sterilizace, ke kterým v minulosti docházelo na území ČR v důsledku nedostatečné právní úpravy i její špatné aplikace. Vláda se tímto závažným zásahem do osobnostních práv už v minulosti zabývala a již v roce 2009 vyslovila politování nad zjištěnými pochybeními při provádění sterilizací. V návaznosti na to byly rovněž přijaty legislativní i jiné kroky směřující k tomu, aby k takovým jednáním již v budoucnu nedocházelo.

Nyní přichází ministr Dienstbier s návrhem na odškodnění protiprávně sterilizovaných osob, do jejichž práv bylo velmi závažným způsobem zasaženo. Navazuje přitom na zjištění veřejného ochránce práv z roku 2005 i na zjištění a práci mezinárodních i tuzemských orgánů na ochranu lidských práv, včetně Evropského soudu pro lidská práva.

Postižené osoby byly zákrokem často doživotně poškozeny. V předloze se navrhuje, aby byly odškodněny jednorázovou částkou 300 000 Kč. Tato výše je úměrná sumám vyplaceným na základě rozsudků českých i mezinárodních soudů a lze jí považovat za adekvátní utrpěné újmě. Žádosti o odškodnění bude posuzovat Ministerstvo zdravotnictví, které bude shromažďovat všechny relevantní podklady a bude je vyhodnocovat především právě z hlediska poskytnutí svobodného a informovaného souhlasu se zákrokem. 

Nutno rovněž zdůraznit, že návrh zahrnuje všechny protiprávně sterilizované osoby a nijak nebude mezi nimi rozlišovat na základě rasy, barvy pleti, pohlaví, věku, národnosti a dalších podobných kritérií. Odškodnění bude poskytnuto všem osobám, které byly protiprávně sterilizovány na území ČR v období od poloviny 60. let až do roku 2012, kdy platila nevyhovující právní úprava v zákoně o péči o zdraví lidu.
Zákon předkládá Úřad vlády ČR - Ministr a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…