Nejvyšší kontrolní úřad: Jan Kinšt, Stanislav Koucký ani Roman Kubíček u poslanců neprošli

28.10.2016 18:50

Kandidáti na členy Kolegia NKÚ Jan Kinšt, Stanislav Koucký a Roman Kubíček tento týden neprošli volbou Poslanecké sněmovny. Ze 154 přítomných poslanců v tajné volbě hlasovalo pro Kinšta 44, pro Kouckého 19 a pro Kubíčka 58 zákonodárců. Ke zvolení přitom bylo potřeba získat minimálně 78 hlasů.

Nejvyšší kontrolní úřad: Jan Kinšt, Stanislav Koucký ani Roman Kubíček u poslanců neprošli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

„Je to mezinárodní ostuda. Po dvanácti velmi úspěšných letech na Evropském účetním dvoře má zkušený profesionál Jan Kinšt zájem vrátit se do služeb České republiky a Poslanecká sněmovna ho odmítne! Stejně tak Stanislav Koucký má skvělý profesní životopis, mezinárodní zkušenosti a auditu zasvětil celou kariéru. Pokud ani toto všechno nestačí ke zvolení, pak už opravdu netuším, jakou nominaci ode mě Poslanecká sněmovna očekává,“ konstatoval rozladěně prezident NKÚ Miloslav Kala a dodal: „Takovýto vzkaz od poslanců si nemůžu vyložit jinak, než že naše nezávislost a profesionalita začínají být na obtíž. Na to mám jedinou odpověď: na straně NKÚ se nic měnit nebude.“

Kinštovu, Kouckého i Kubíčkovu nominaci projednal bez jakýchkoli výhrad kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. „Volba byla tajná, takže se jen těžko mohu obrátit na konkrétní kluby či jedince s otázkou, proč pro navržené kandidáty nehlasovali. Vzhledem k jejich profesním kvalitám mi ovšem nezbývá než se domnívat, že motivací politických stran je rozdělit si místa v kolegiu,“ komentoval vývoj ve sněmovně Kala.

Jedenapadesátiletý Kinšt vystudoval obor finance na VŠE v Praze. Od roku 1988 pracoval na Ministerstvu financí České republiky v odboru finančních analýz, v roce 1990 pak přešel do odboru státního rozpočtu. Od roku 1994 byl zástupcem ředitele tohoto odboru. V letech 1993–1996 byl členem Finančního výboru Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. V roce 1995 byl krátkodobě jmenován expertem Mezinárodního měnového fondu (MMF). V letech 1997–2000 pracoval několikrát jako poradce pro řízení veřejných výdajů a výkonového rozpočtování Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V roce 1999 nastoupil na NKÚ, kde čtyři roky zastával funkci ředitele odboru analýz. V roce 2003 pracoval čtyři měsíce jako poradce ministra financí a v červenci 2003 byl jmenován členem NKÚ. V květnu 2007 se stal členem Evropského účetního dvora, kde zastupoval Českou republiku po dvě funkční období až do května 2016. Po dobu svého působení u EÚD byl ve dvou auditních komorách a v obou byl zvolen vedoucím členem (deanem). Přednášel na několika univerzitách včetně VŠE v Praze a Masarykovy univerzity v Brně. Je rozvedený a má dvě dcery.

Osmačtyřicetiletý Koucký vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Od roku 1992 do roku 1995 působil na ředitelství Finanční správy v Českých Budějovicích, mimo jiné v pozici vedoucího oddělení evidence majetkových daní. Od roku 1995 působil jako kontrolor územního pracoviště NKÚ v Kutné Hoře, v letech 2002 až 2005 působil jako kontrolor odboru obrany a bezpečnosti a tomuto odboru v letech 2005–2006 šéfoval. V letech 2006–2010 působil jako ředitel odboru I. NKÚ, v jehož gesci byla mimo jiné příprava plánů kontrolní činnosti, metodika kontroly, implementace kontrolních standardů INTOSAI či kontrola kvality. Od roku 2010 zastával až dosud pozici vrchního ředitele kontrolní sekce NKÚ. Koucký je mimo jiné členem Výboru pro spolupráci a koordinaci v oblasti auditu při Radě pro veřejný dohled nad auditem, členem pracovní skupiny ITWG při EUROSAI (organizace sdružující evropské nejvyšší kontrolní instituce; IT Working Group se zaměřuje na kontrolu ICT) a v letech 2001–2006 zastupoval NKÚ při projednávání výročních zpráv mezinárodní rady auditorů NATO. Koucký je ženatý a má tři děti.

Kubíček vystudoval obor „letecké inženýrství – pilot“ na Vysoké vojenské letecké škole a v letech 1986 až 1996 působil jako armádní pilot. V letech 2007 až 2012 absolvoval doktorandské studium v oboru „ekonomika a řízení podniku“ na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Působil v několika manažerských funkcích (naposledy jako výrobní ředitel Vishay Electronic, s.r.o., v Prachaticích), v roce 2002 také jako ministerský rada na Ministerstvu dopravy. Od roku 2013 je poslancem za ANO 2011 a působí v kontrolním a rozpočtovém výboru. Za stejnou stranu působí momentálně i v městské radě a v zastupitelstvu Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…