Nejvyšší správní soud: Elektrárna nedosáhne na výhodnější tarif, pokud není schopna vyrábět z obnovitelných zdrojů

08.06.2017 11:52

Nejvyšší správní soud rozhodl, že bioplynová stanice (BPS), která má licenci a byla připojena k síti, nedosáhne na výhodnější tarif, pokud nemůže vyrábět elektřinu právě z bioplynu – tedy z obnovitelného zdroje.

Nejvyšší správní soud: Elektrárna nedosáhne na výhodnější tarif, pokud není schopna vyrábět z obnovitelných zdrojů
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Soud posuzoval případ výrobce, který uplatňoval zelený bonus podle štědřejšího tarifu platného pro rok 2012. Poukazoval na to, že již v roce 2012 splnil formální podmínky cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ): získal licenci na výrobu elektřiny a provedl tzv. první paralelní připojení k síti (distribuční soustavě). Jenže ve správním řízení vedeném SEI se ukázalo, že výrobce získal povolení ke zkušebnímu provozu části elektrárny nutné k výrobě bioplynu až v květnu 2013. Jeho elektrárna žádný bioplyn v roce 2012 nespalovala a až do května 2013 ani neměla povolení pro příslušnou část technologie, která vyrábí bioplyn (fermentor s dávkovačem pevných substrátů, vstupní jímka a areálové rozvody).

Nejvyšší správní soud proto potvrdil napadený rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích, jenž zamítnul žalobu výrobce proti rozhodnutí SEI. Ta uložila výrobci pokutu odpovídající neoprávněnému prospěchu, jenž získal účtováním vyššího tarifu (zeleného bonusu), tedy ve výši zhruba 500 Kč za vyrobenou megawatthodinu. Celková pokuta pak činila 1.700.000 Kč.

Nejvyšší správní soud zdůraznil, že účelem dotované ceny je samozřejmě právě podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

„Cílem naopak není přímá podpora zdrojů, které jsou nedokončené a teprve ve výstavbě, což byl evidentně případ stěžovatele v roce 2012, kdy BPS teprve dokončoval, či snad dokonce podpora zdrojů, které jsou sice schopny výroby elektřiny, ale ne z obnovitelných zdrojů“, řekl soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Rychlý.

Podle soudu tím „není dotčen fakt, že podpora obnovitelných zdrojů má ve svém důsledku (nepřímo) podnítit investice i výstavbu těchto zdrojů; podpora však musí příslušet vždy však pouze v té míře, v jaké bude výrobna elektrické energie skutečně vyrábět z obnovitelných zdrojů a jako taková bude řádně uvedena do provozu. Jinak řečeno, pokud je výrobna schopna za použití téže výrobní technologie vyrábět jak ze zdrojů obnovitelných, tak ze zdrojů konvenčních (zde z propanu), musí se v pochybnostech zákon a další předpisy (včetně předpisů cenových) vykládat tak, aby bylo dosaženo účelu zákona a dotačního programu obnovitelných zdrojů, jímž je právě výše vytčená podpora výroba energie z obnovitelných zdrojů a právě jen těchto zdrojů“.

Soud také zdůraznil, že v daném případě vydání licence výrobci samo o sobě neosvědčuje schopnost BPS vyrábět elektřinu z bioplynu.

Informace k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 31. května 2017, sp. zn. 2 As 151/2017. Celé rozhodnutí zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…