Nejvyšší správní soud definitivně zamítl kasační stížnost ve věci policejního vyklizení vily Milada

02.03.2017 9:07

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze z 24. června 2016, jímž byla zamítnuta žaloba na vyslovení nezákonnosti policejního zásahu v tzv. vile Milada, poblíž vysokoškolských kolejí 17. listopadu v Praze-Libni, v noci z 30. června na 1. července 2012. Pro připomenutí, násilné policejní vyklizení vily tehdy následovalo po jejím obsazení některými účastníky vzpomínkové akce u příležitosti třetího výročí vystěhování tzv. squatu Milada.

Nejvyšší správní soud definitivně zamítl kasační stížnost ve věci policejního vyklizení vily Milada
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ve věci dnes rozhodovali soudci Nejvyššího správního soudu podruhé. Svým prvním rozsudkem č. j. 6 As 255/2014-42 z 25. května 2015 předchozí zamítavý rozsudek Městského soudu v Praze zrušili a zavázali ho, aby v dalším řízení doplnil dokazování a znovu odpověděl na otázku, zda – s ohledem na informace, které měl velitel zásahu k dispozici – bylo jeho rozhodnutí použít vůči účastníkům akce ve vile Milada donucovací prostředky přiměřené okolnostem a zda policie odpovídá za zranění, jež žalobci při policejním zásahu utrpěli. Městskému soudu dále uložil vzít v úvahu též možný zásah do svobody shromažďování. Viz také tisková zpráva z května 2015 zde.

Nejvyšší správní soud v dnešním rozsudku konstatoval, že městský soud jeho pokyny splnil. Ztotožnil se se závěrem městského soudu, že v daném případě žalobci neuplatňovali obsazením vily Milada své politické shromažďovací právo, neboť to především nedali dostatečně najevo; sami totiž naopak zdůrazňovali, že obsazením vily jen pokračují v zábavě a že každý z nich jedná sám za sebe. Vzhledem k použití násilí při obsazení vily ani nemohlo jít o shromáždění pokojné, jak požaduje čl. 19 Listiny základních práv a svobod. S městským soudem Nejvyšší správní soud souhlasil i v tom, že rozhodnutí policie vyklidit vilu Milada již v průběhu noci, a nikoli až ráno, bylo rozumné a přiměřené okolnostem. Konstatoval konečně, že ani po doplnění dokazování nebylo možné drobná zranění, která žalobci utrpěli, přičíst na vrub policii.

Jak uvedl předseda senátu Tomáš Langášek v odůvodnění dnešního rozsudku, ani v dalším řízení před městským soudem se stěžovatelům „nepodařilo prokázat, a to i s přihlédnutím k jejich vlastnímu chování na místě v době před zásahem, že by jejich zranění vznikla v době, kdy již byli v moci policie“. Proto ani nemohl k tíži policie přičíst skutečnost, že nebyla schopna předložit videozáznam celého zásahu, jakkoli ji senát Nejvyššího správního soudu podrobil kritice.

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 1. března 2017 sp. zn. 6 As 256/2016. Celý rozsudek zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…