Nemocnice České Budějovice: Pejsci pomohou uzdravovat pacienty

21.01.2016 15:38

Pes je nejlepší přítel člověka – právě v duchu tohoto rčení přistoupila Nemocnice České Budějovice, a. s., k takzvané canisterapii, metodě pozitivního působení na své pacienty prostřednictvím speciálně cvičených psů. Pes ze sdružení Hafík se svým cvičitelem tak zlepšují náladu pacientů z oddělení následné péče 1 a 2, tedy zejména dlouhodobě ležících seniorů.

Nemocnice České Budějovice: Pejsci pomohou uzdravovat pacienty
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Nemocní, kteří u nás dlouhodobě leží, velmi vítají možnost rozptýlení prostřednictvím pejska. Kontakt s tímto domácím mazlíčkem v nich totiž vyvolává příjemné pocity a celkově zlepšuje náladu a uzdravuje,“ uvedla MUDr. Jitka Cábková, primářka Oddělení následné péče 1 Nemocnice České Budějovice, a. s.

Vyškolený dobrovolník spolu se psem bude docházet za pacienty jednou až dvakrát měsíčně a přibližně hodinu je bude těšit. „Terapie bude skupinová a vždy bude realizována s týž psem, na kterého jsou pacienti již zvyklí. Příští setkání na oddělení následné péče 1 je naplánování na 17. února,“ uvedla manažerka spokojenosti českobudějovické nemocnice Bc. Iva Nováková, MBA.

Canisterapie je název pro metodu pozitivního psychosociálního a rehabilitačního působení na potřebné osoby, prostřednictvím speciálně vedených a cvičených psů. Kontakt se psem představuje účinné rozptýlení pro lidi trpící psychickými poruchami, depresí nebo pro ty, kteří se prostě cítí opuštěně. Canisterapie se využívá například v domovech pro seniory nebo v dětských domovech, v ústavech pro mentálně a fyzicky postižené zase pes tvoří součást rehabilitace. Canisterapie se také uplatňuje jako pomocná psychoterapeutická metoda při řešení různých situací v případě, že jiné metody nejsou účinné nebo použitelné.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.
V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních

zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. V roce 2014 se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 v kategorii Absolutní vítěz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…