Plzeň: Výuka seniorů na počítačích

07.03.2015 19:08

Šestou sezónu běží úspěšný projekt třetího plzeňského obvodu.

Plzeň: Výuka seniorů na počítačích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Letos otevřel centrální obvod ve spolupráci se Střední školou informatiky a finančních služeb v Plzni celkem sedm kurzů pro sedmdesát seniorů, kteří se chtějí naučit pracovat s výpočetní technikou či se ve svých dovednostech zdokonalit.

„S nabídkou spolupráce nás před třemi roky oslovila Střední škola informatiky a finančních služeb v Plzni. Zpočátku jsme oslovili pouze seniorské svazy, zda by vůbec o výuku na počítačích měli senioři zájem. Na podzim roku 2012 se konaly první kurzy asi pro pět desítek zájemců," vypráví starosta obvodu Radislav Neubauer. "Už na jaře 2013 bylo účastníků dvakrát tolik a pro nedostatek kapacity jsme další zapisovali na podzimní kurzy."

Výuka pro začátečníky začíná obsluhou počítače, senioři se dozvědí, jak ovládat myš nebo klávesnici, a jak stroj zapnout. Při výuce radí a pomáhají seniorům také studenti školy. Zájem o výuku neklesá ani nyní. Škola vychází vstříc poptávce a pro absolventy nabízí nové kurzy.

"Kromě začátečníků jsou na výběr i úrovně pro mírně či středně pokročilé nebo specializovaná výuka na úpravu digitálních fotografií. V minulosti jsme připravili třeba kurzy na práci s tabulkami v Excelu nebo zaměřené na multimédia," říká ředitelka SŠIFS Lenka Holubová.

Letošní jarní kurzy začaly první březnový týden v pondělí, středu a čtvrtek a výuka potrvá zhruba do poloviny dubna. Každý senior s trvalým bydlištěm na území centrálního obvodu si hradí polovinu kurzovného, které celkem činí 600,- Kč. Zbytek zaplatí úřad.

V uvedené dny navštívilo vzdělávající se seniory také vedení centrálního obvodu, aby je především pozdravilo a povzbudilo je před jejich „krokem do neznáma“. Pondělní kurs zahájil starosta MO Plzeň 3 Radislav Neubauer, ostatní dny pak místostarostové.

"Chtěl bych Vám poděkovat, že jste se rozhodli vzdělávat v oblasti moderní technologie, která je v současné době nedílnou součástí každodenního života. Věřím, že Vám kurz pomůže, abyste si mohli vyhledat na internetu důležité informace nebo si třeba povídat s vnoučaty online," zahájil středeční kurz místostarosta David Procházka. 

"Vaše nadšení je obdivuhodné," chválil seniory o den později I. místostarosta Radoslav Škarda. "Přeji Vám mnoho štěstí a úspěchů ve studiu a věřím, že někteří z Vás třeba budou mít chuť ve vzdělávání pokračovat i nadále."

Zájemci o podzimní kurzy najdou aktuální informace v srpnovém obvodním zpravodaji Trojka, na webu obvodu a v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…