Novela loterijního zákona může být v rozporu s právem EU

05.05.2014 16:40

Vláda na své dnešní schůzi projednávala poslanecký návrh novely loterijního zákona. Podle předkladatelů by měl zákon zjednat nápravu nezákonnosti vydaných a dosud platných povolení k provozování sázkových her prostřednictvím technických herních zařízení obsluhovaných sázejícím a zpřísnit podmínky pro jejich provozování.

Novela loterijního zákona může být v rozporu s právem EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Přestože jedním z hlavních autorů, který zároveň novelu prezentoval na rozpočtovém podvýboru pro loterie, je náměstek ministra financí pro dohled nad loteriemi, právník Ondřej Závodský, novela podle ministra Jiřího Dienstbiera vykazuje legislativní nedostatky. Překládaný materiál pokládá vláda za nedostatečně propracovaný, chybí analýza ústavně právních aspektů i vyhodnocení hospodářských dopadů novely.  Mohlo by například dojít k ohrožení práva na spravedlivý proces. Předkladatelé zřejmě také příliš neřešili otázku odsouhlasení navržení právní úpravy ze strany Evropské komise, bez kterého nelze novelu schválit. Problémy by navíc ČR po případném přijetí novely v předložené podobě mohla mít i se Soudním dvorem EU, protože nerespektuje požadavky na stanovení konzistentních, jasných a transparentních podmínek pro vydávání a odnímání povolení k provozování loterií a podobných her. Právě možnost rušení těchto povolení je přitom podle dřívějšího vyjádření náměstka Ondřeje Závodského zásadním bodem novely.

Ucelenou právní normu pro oblast hazardu Česká republika nepochybně potřebuje, vždyť aktuálně platný zákon pochází z roku 1990, kdy byla společenská i hospodářská realita v této oblasti zcela odlišná od současnosti. Vzhledem k tomu, jak důležitá je tato oblast, by však mělo jít o právní úpravu propracovanou, tak aby nevznikal prostor pro její zpochybnění ze strany EU a nebezpečí arbitráží proti ČR ze strany potenciálně poškozených subjektů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…