OS KOVO: Vedení slévárny nás ujistilo, že propouštět nebude

19.01.2015 9:04

Pece v českobudějovické slévárně, které kvůli zastavení výroby vyhasly před koncem loňského roku, by měly znovu vzplát. O budoucnosti slévárenské výroby a dalším osudu přibližně 160 jejích zaměstnanců jednali v pátek 16. ledna zástupci Odborového svazu KOVO s vedením podniku. To odborářům slíbilo, že výroba bude v dohledné době znovu zahájena a k masovému propouštění nedojde.

OS KOVO: Vedení slévárny nás ujistilo, že propouštět nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpracování železa v hutích

„Vedení slévárny zareagovalo na naši výzvu k jednání okamžitě. Na schůzce byl přítomen personalista z Kutné Hory, nový nastupující generální ředitel akciové společnosti SCB Foundry a nová českobudějovická personalistka. Zcela otevřeně nám bylo řečeno, že stávající situace je velice špatná, výroba prakticky stojí a lidé jsou bez práce, nicméně jménem majitele společnosti jsme byli ujištěni, že slévárna neskončí,“ uvedl vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO České Budějovice a specialista BOZP Rudolf Tkáč.

Vlastníci slévárny hodlají do provozu údajně investovat zhruba pět desítek miliónů korun a do Českých Budějovic převést část výroby z Kutné Hory. Celý provoz by měl být obnoven v průběhu tří až šesti měsíců. „Slévárna zaměstnává přibližně 160 lidí, přičemž veškeré změny by se měly odehrát bez propouštění. Do týdne bychom měli dostat informaci, kolik lidí bude dál pracovat bez krácení platu a kolik zůstane dočasně doma se 60 procenty mzdy,“ konstatoval Tkáč.

Podle předsedy Základní organizace OS KOVO Slévárna při SCB Foundry Jana Plánského by se všichni zaměstnanci měli dočkat svých prosincových mezd. „Dojde však k přibližně patnáctidennímu zpoždění oproti normálnímu výplatnímu termínu,“ konstatoval Plánský a poznamenal, že části zaměstnanců bude dočasně nabídnuta práce v Kutné Hoře, kde by se za plný plat připravovali na obsluhu nové formovací linky, která bude umístěna v Budějovicích. „Ti, co odmítnou, zůstanou zatím na šedesáti procentech mzdy,“ dodal Plánský.

V průběhu několika dní si vedení slévárny hodlá sezvat zaměstnance a oznámit jim, jaké dočasné a dlouhodobé změny podnik čekají. Lídry vyjednávacího týmu mezi zaměstnanci a vedení SCB Foundry zůstávají nadále zástupci Odborového svazu KOVO. „Situaci ve slévárně ve spolupráci s tamní naší základní organizací od první chvíle pečlivě monitorujeme. Jednání managementu, který se zde prakticky celý vyměnil, je zatím velmi solidní a vstřícné. Uvidíme, zda mu tento přístup vydrží. KOVO je v každém případě připraveno použít k ochraně práv zaměstnanců slévárny všechny dostupné prostředky, které nám zákon dává,“ připomněl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má bezmála 4,5 tisíce členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance bez výjimky.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert ČR, Reinfurt, Klima, Dura, Schneider Electric a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za všechny zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje více než 107 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…