Odborné právní magazíny oceňují přístup MF k agendě mezinárodních arbitrážních sporů

07.04.2015 14:59

Internetový magazín Investment Arbitration Reporter publikoval dne 24. února 2015 článek s názvem Czech Republic: Govt releases cache of BIT awards, strives to collect costs orders, and currently faces eleven pending treaty claims, kde velmi pozitivně komentuje nový a transparentnější přístup Ministerstva financí k agendě mezinárodních arbitrážních sporů pod vedením ředitelky odboru Mezinárodní právní služby Mgr. Marie Talašové, LL.M.

Odborné právní magazíny oceňují přístup MF k agendě mezinárodních arbitrážních sporů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Článek se dále zabývá problémy, které má Česká republika s vymáháním nákladů řízení proti neúspěšným žalobcům. I když Česká republika velkou většinu arbitráží vyhrává, zahraniční investoři často odmítají uhradit přiznané náklady řízení. Tato skutečnost znamená, že Ministerstvo financí je často nuceno vést časově i finančně nákladná exekuční řízení v zahraničí.

Mezinárodní odborný magazín Global Arbitration Review v článku ze dne 23. března 2015 pochválil Ministerstvo financí za transparentní přístup v této oblasti, když na svých internetových stránkách publikovalo rozhodčí nálezy v mezinárodních arbitrážních sporech s Českou republikou, což se v minulosti nedělo.

Těmito kroky Ministerstvo financí oproti minulým obdobím výrazně zvyšuje míru transparentnosti v oblasti investičních arbitráží, která úzce souvisí s veřejnými financemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.