Odbory: V českokrumlovském Schwan Cosmetics CR vzrostou platy o deset procent

13.07.2016 13:46

V českokrumlovské společnosti Schwan Cometics, kde loni vzniklo v rámci možnosti anonymního členství v Odborovém svazu KOVO jako jedno z prvních na jihu Čech takzvané seskupení členů, vzrostou v průběhu následujících dvou let mzdy o deset procent. Minulý týden se na tom shodli zástupci odborářů s vedením podniku ze skupiny Schwan Stabilo Group.

Odbory: V českokrumlovském Schwan Cosmetics CR vzrostou platy o deset procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

„Došlo k vzájemné dohodě o navýšení základních platů všech zaměstnanců na toto období o 10 procent, na letošní rok o sedm procent a příští rok o tři procenta, a ke schválení široké nabídky benefitů. K tomuto radikálnímu kroku se vedení společnosti po dohodě s odborovou organizací rozhodlo i vzhledem k výstavbě nové výrobní haly závodu, která bude zahájena letos v létě a bude zde vytvořeno zhruba 100 nových pracovních míst,“ uvedl David Gráfek, zástupce zaměstnanců ve výboru Seskupení členů OS KOVO ve Schwan Cosmetics CR, s.r.o.

Předsedou výboru tohoto seskupení je vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč. Další dva zástupci výboru, Martin Moravčík a Gabriela Svěchotová jsou zaměstnanci firmy. Ostatní odboráři pracující ve firmě zůstávají v anonymitě a vedení podniku tak nemá přehled o tom, kdo je organizován v odborech a kdo není.

Kolektivní smlouva byla uzavřena mezi zástupci odborů a vedením společnosti na období od 1. července 2016 do 30. června 2018. Součástí čerstvě uzavřené kolektivní smlouvy jsou také různé zaměstnanecké výhody a benefity.

„V kolektivní smlouvě jsou zakotveny  benefity, které zaměstnancům garantují například pět týdnů dovolené, věrnostní příplatek podle počtu odpracovaných let, třináctý a čtrnáctý plat, příspěvek ve výši pěti tisíc korun při odchodu do důchodu, příspěvek na dopravu, životní pojištění nebo penzijní připojištění či dotovanou stravu,“ doplnil Gráfek.

Společnost Schwan Cosmetics CR, s.r.o., vyvíjí aktivity na jihu Čech od roku 2001 a během uplynulých let se stala jedním z významných a stabilních zaměstnavatelů v regionu Českokrumlovska. Firma je součástí celosvětové skupiny Schwan Cosmetics, která vznikla v roce 1970 jako člen skupiny Schwan STABILO Group.
Společnost Schwan Cosmetics ČR se zabývá především výrobou dřevěných kosmetických tužek na oční linky a konturovací linky na rty. V současné době má přibližně 700 zaměstnanců.

V roce 2015 bylo založeno u této společnosti seskupení odborářů OS KOVO. Přestože toto seskupení funguje pouze něco přes rok, již má za sebou dvě úspěšné kolektivní vyjednávání. V loňském roce se podařila uzavřít kolektivní smlouva na jeden hospodářský rok s 5 % navýšením základních mezd. V letošním roce s navýšením 10 % na dva roky.

Sjednávat celou řadu různých zaměstnaneckých benefitů, které často i velmi významně ovlivňují celkovou podobu odměny za práci a podmínek jejího výkonu, se zástupcům OS KOVO v jednotlivých jihočeských podnicích daří dlouhodobě.

„Nejčastějším benefitem, který je sjednán v 90 procentech kolektivních smluv v Jihočeském kraji, je jeden týden dovolené navíc nad zákonnou hranici čtyř týdnů, tedy pátý týden dovolené. U více než poloviny kolektivních smluv je sjednána týdenní pracovní doba na 37,5 hodiny. Ve více než třetině kolektivních smluv je sjednána další, tedy třináctá, někdy i čtrnáctá mzda,“ poznamenal zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Bezmála 60 procent kolektivních smluv uzavíraných OS KOVO na jihu Čech garantuje navýšené odstupné při výpovědi ze zaměstnaneckého poměru nad rámec Zákoníku práce. Ve všech firmách v regionu, kde OS KOVO působí, je naprostou samozřejmostí příspěvek na stravování. Mezi oblíbené benefity sjednávané v kolektivních smlouvách patří také příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění, které se pohybují v průměru okolo 450 korun měsíčně.

„Minimálním cílem kolektivního vyjednávání je udržení reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně daří a to dlouhodobě, což je jedním z důvodů zmíněného téměř pětitisícového rozdílu v průměrných hrubých mzdách,“ konstatoval zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

V loňském roce dosáhla v jihočeských firmách, v nichž působí OS KOVO, průměrná hrubá měsíční mzda 28 852 korun, což bylo o 4 846 korun více, než činil jihočeský průměr. Celorepublikový průměr hrubých měsíčních mezd pak KOVO překonalo o 2 385 korun.

Zmíněné „anonymní členství“ v OS KOVO umožňují Stanovy OS KOVO v podobě takzvaného Seskupení členů. Jeho prostřednictvím tak mohou získat kompletní servis OS KOVO i zaměstnanci ve firmě, kde nepůsobí základní organizace. Minimální počet členů pro založení seskupení v jedné firmě jsou tři. Možné je také individuální členství v OS KOVO, aniž by byl zaměstnanec členem základní organizace, a to tak, že podá přihlášku na Regionálním pracovišti OS KOVO. O pomoc kováků mohou navíc požádat i zaměstnanci firem mimo kovoprůmysl tím, že vstoupí do OS KOVO a stanou se tak jeho členy.

„Cílem tohoto opatření je umožnit zaměstnancům konkrétní firmy zůstat v bezpečí před represemi ze strany zaměstnavatele. Pokud se totiž ani po vzniku seskupení členů nenajde nikdo odvážný, zastupují je při jednání se zaměstnavatelem po dohodě a na základě platného pověření zástupci Regionálního pracoviště OS KOVO, v případě Jihočeského kraje sídlícího v Českých Budějovicích,“ zdůraznil Tkáč. Odborový zástupce, nebo výbor seskupení členů, jsou pak orgánem odborové organizace působícím u zaměstnavatele podle zvláštníchprávních předpisů.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…